/ -DRITAN ABAZOVIĆ
24/06/2022 u 11:39 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Luka Bar i Aerodromi ne smiju da budu uhljebistan za partijske kadrove

Luka Bar je katastrofa. Treba da vidimo da nađemo operatera da upavlja njom da bude reprezentativna u Evropi, poručio je on

Luka Bar i Aerodromi Crne Gore ne smiju biti uhljebistan za partijske kadrove, kazao je premijer Dritan Abazović na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori.

- Luka Bar je katastrofa. Treba da vidimo da nađemo operatera da upavlja njom da bude reprezentativna u Evropi- naveo je Abazović. 

Poručio je da se moraju motivisati investitori za sjever Crne Gore, jer je, kako tvrdi, situacija na sjeveru alarmantna.

- Ne smijemo dozvoliti da se sjever isprazni. Ne diskriminišemo južni i centralni region, jer oni će se snaći. Za sjever su predviđeni energetski projekti i radićemo na tome- kazao je Abazović. 

Upozorio je da Crnu Goru čeka kriza uvoza hrane, ali da će se potruditi da iz toga Crna Gora izađe sa što manje ožiljaka.

-Moramo umanjiti uvoznu zavisnost. Ko od investitora žli da pomogne u državi ce imati partnera. Ako neko ima plan da neto gaji, može da krene u proizvodnju. Velike površine obradive zemlje propadaju, a ribarstvo je na najnižim granama- naveo je Abazović. 

Dodao je da Vladu interesuju samo vladavina prava i ekonomski razvoj i da su sve ostale teme nametnute.

- Zadovoljan sam sa postignutim rezultatima u prvih 50 dana. Za taj period nismo mogli da riješimo sve, ali maksimalno smo otvoreni za dalje unapređenje. Identifikovali smo probleme. Najveći problem je bio u ministarstvu ekologije, ali radimo na tom. Mnogo dobre stvari se vraćaju u Crnoj Gori- zaključio je Abazović. 

Prema riječima vlasnika kompanije "Voli" Dragan Bokan, rast cijena se ne može zaustaviti ukidanjem PDV-a.

- Litar ulja  nabavci kosta 2,02 eura, a stiče se utisak da trgovinski lanci sami nameću cijene. Ključna stvar za prevazilaženje krize je smanjenje poreza na dobit. Problemi su nedostatak radne snage i nedovoljno stručnih radnika. Ekonomija bi trebala da bude glavna tema u javnosti- kazao je on. 

Ranko Jovović, predsjednik odbora turizma Privredne komore tvrdi da uvođenje akciza za gorivo za jahte već ima negativne efekte nakon samo 10 dana. 

- Otkazano je preko milion litara rezervisanog goriva. Smanjen je promet u barovima i restoranima, a to će de dovesti do manjih prihoda i manjeg broja zaposlenih. Ovu odluku treba još jednom preispitati- ocijenio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:59