/ - FOTO: VLADA CG
02/10/2023 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović nakon sastanka u vezi Instituta Igalo: Vlada želi dugoročno rješenje

Vlada izražava podršku Institutu da se pronađu novi izvori prihoda kao što su ugovori sa stranim grupama koje bi dolazile na liječenje

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović bio je domaćin današnjeg sastanka između predstavnika Vlade, Instituta dr Simo Milošević, Opštine Herceg Novi i Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Premijer Abazović je naglasio potrebu i dobru volju Vlade da se pronađe dugoročno rješenje za nagomilane naslijeđene probleme Instituta Igalo u skladu sa zakonom, tako što će se adresirati vlasnička struktura Instituta, napominjući da donošenje ovih odluka zahtijevalo funkcionalnu Skupštinu Crne Gore.

- Abazović je podsjetio na mnogobrojne korake koje je Vlada preduzela u cilju kratkoročne sanacije situacije ponovivši da Vlada stoji na raspolaganju menadžmentu Instituta po tom pitanju kako bi se izbjegao gubitak eminentnih tržišta, dok god je takva pomoć u skladu sa zakonom. Ministar finansija, gospodin Damjanović, ponovio je da će oko 30 odsto duga Instituta ubrzo biti sanirano sporazumom koji se očekuje naredne nedjelje. Podsjetio je i na postupak Upravnog suda koji je nedavno okončan, a po kome je nezakoniti tender iz 2020. godine morao odlukom suda biti nastavljen do finalnog ishoda- navodi se u saopštenju.

Zaključeno je da Institut ne može nastaviti da funkcioniše na dosadašnji način, jer je to neodrživo i u tom kontekstu ponuđeni su sljedeći zaključci:

1. Da se u predlogu budžeta Fonda za zdravstvo za sljedeću godinu razmotri dodatno uvećanje cijena koje Fond plaća Institutu za svoje osiguranike;

2. Da Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo finansija i predstavnici sindikata Instituta dovedu do kraja pregovore u vezi novog kolektivnog ugovora;

3. Izražava se namjera da se otkupe akcije manjinskih akcionara i razmotre preduslovi za ostvarenje takve namjere;

4. Sagledati mogućnosti za dodatnu finansijsku infuziju Institutu koja je u skladu sa zakonom, kako bi se nastavilo poslovanje Instituta;

5. Vlada izražava podršku Institutu da se pronađu novi izvori prihoda kao što su ugovori sa stranim grupama koje bi dolazile na liječenje.

Predsjednik Vlade zatvorio je dvočasovni sastanak naglasivši da ovi zaključci imaju za cilj da zaštite zdravstveni turizam Crne Gore kao i naše osiguranike. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2023 04:38