/ - DAN
05/09/2023 u 12:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović predlaže ugradnju solarnih panela na državnim institucijama: EPCG da gradi, može i bez tendera

Abazović smatra da Vlada treba da donese zaključak da oni nemaju specijalnu potrebu da ulaze u tendere ili koje već procedure, da se biraju izvođači

Predsjednik Vlade Dritan Abazović predložio je da EPCG postavi solarne panele na zgrade državnih institucija.

- EPCG je zainteresovana za ugradnju. Trošak za struju državnih ustanova godišnje je 25 miliona eura..Za 5-6 godina bi se investicija isplatila, a državne institucije bi se rasteretile plaćanja struje. Govorim o školama, bolnicama, kasarnama, objektima gdje to može da funkcioniše. Treba da donesemo tu odluku da oni ne ulaze u tendere, da instaliraju, ukjljučimo Solar gradnju, naše montere... Škole ne rade ljeti kad je najveća proizvodnja električne energije, treba vidjeti šta je mogućnost, državu guše naše procedure, rekao je premijer.

Abazović smatra da Vlada treba da donese zaključak da oni nemaju specijalnu potrebu da ulaze u tendere ili koje već procedure, da se biraju izvođači.

-Nego da EPCG napravi ugovor, instalira i jednostavno oni taj račun plate EPCG i na taj način funkcioniše cijeli sistem. Uključimo Solar, naše montere… i svi srećni svi zadovoljni - rekao je Abazović.

-Ali ne možemo da dođemo u situaciju da nešto što je državna imovina, svedemo u gori položaj od bilo kojeg građanina. Mislim da se na taj način država ponižava. Ne može država da radi nešto što privatnici mogu. Pa nemojte, treba da se odnosimo u istoj ravni - ocijenio je on. 

Ministar Damjanović je kazao da bi ugradnjom solarnih panela najviše koristi imale škole i bolnice.

- Oni treba da se jave na inicijativu Solara da su spremni da im se ugrade paneli. Vlada dalje može podržati njihovu inicijativu, a ako bi postojale neke zakonske smetnje može se ići i sa nekim zakonskim izmjenama kako bi im se izašlo u susret - poručio je ministar Damjanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:42