Свети Стефан / - фото: ДПС Будва
26/07/2021 u 11:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адриjатик пропертис и Аман траже да наставе пословање, у супротном одлучиће Међународни суд

Навели су да jе Аман Свети Стефан, као наjпрестижниjи хотел у Црноj Гори и драгуљ Jадрана са пет звjездица, приморан да се затвори на начин коjи наноси штету Црноj Гори и међународноj репутациjи

Представници ризорта Аман Свети Стефан тражили су од нове власти увjеравања да могу наставити пословање у складу са међународним стандардима по коjима су пословали претходних 14 година, без упада, узнемиравања, застрашивања или оштећења ризорта.

У заjедничком саопштењу Адриjатик пропертиса и Амана казали су да ће у случаjу да нова администрациjа инсистира на томе да jе наведено незаконито, Међународни суд ће одлучити ко jе у праву.

Навели су да jе Аман Свети Стефан, као наjпрестижниjи хотел у Црноj Гори и драгуљ Jадрана са пет звjездица, приморан да се затвори на начин коjи наноси штету Црноj Гори и међународноj репутациjи.

- Били смо веома поуздан партнер током периода дужег од 14 година, уз континуирана улагања у износу коjи надмашуjе 120 милиона еура, како бисмо развили Аман Свети Стефан у глобално признати ризорт и на таj начин подиjелили са свиjетом оно наjбоље из Црне Горе. Плодови нашег рада су ту, свима на увид - наводи се у саопштењу.

Они су казали да су непрекидно дjеловали у партнерству са локалном заjедницом, надлежним органима и групом Аман, како би развили ризорт свjетске класе коjи jе привукао и усмjерио пажњу свjетске jавности на Црну Гору.

- Тачно jе да су у прошлости постоjали одређени неспоразуми коjе смо рjешавали, а такође jе и несумњиво тачно да смо се увиjек на наjбољи могући начин покушавали споразумjети са мjештанима, црквом и широм заjедницом Светог Стефана, и пружити им подршку - рекли су из Адриjатик пропертиса и Амана.

Они су саопштили да су, од доласка нове администрациjе, у и око хотела доживjели масовне неовлаштене уласке, узнемиравање и нападе на особље, као и низ опортунистичких протеста коjи су онемогућили одржавање ризорта као безбjедног и луксузног мjеста.

Инвестициjе у развоj ризорта Свети Стефан уговорене су и потврдио их jе парламент, укључуjући све уговоре о закупу и ексклузивности.

Хотел, како су подсjетили, успjешно послуjе већ 14 година, а за то вриjеме jе ризорт сваке године остваривао напредак и осваjао броjне међународне награде за изврсност.

- Новоименована администрациjа сада тврди да jе компонента ексклузивности уз коjу jе договорен развоj Светог Стефана незаконита, али ниjе у могућности да нам обjасни како се могу сматрати незаконитим закупи коjи су нам одобрени уз сагласност парламента. Много пута смо покушали да комуницирамо са надлежним органима не тражећи ништа друго осим писаних увjеравања коjа ће нам омогућити да наставимо да током преосталих 28 година закупа послуjемо на начин на коjи смо то чинили у претходних 14 година - наводи се у саопштењу.

Они су казали да су упутили велики броj дописа уговорним странама, укључуjући и министра економског развоjа Jакова Милатовића, као и премиjера Здравка Кривокапића, али су им у одговору на њих и jавним наступима саопштили да им не могу гарантовати пословање као у претходних 14 година, али да без обзира на то, желе да се ризорт отвори.

- За нас не постоjи могућност да отворимо ризорт након што нам jе речено, отприлике 14 година након закљученог уговора о закупу, да неопходна и разумно очекивана ексклузивност и приватност више ниjесу могуће. Како можемо да отворимо ризорт након што jе општина такође самовољно узела дио земљишта сjеверно од хотела Краљичина плажа како би га користила у сврхе паркинга - питали су из Адриjатик пропертиса и Амана.

Они су казали да jе то земљиште дио коjи су закупили на 42 године, али им се одузима без икаквих преговора, правног поступка или обавjештења.

- Како jе такво понашање допуштено у земљи коjа жели да се придружи ЕУ? Како Влада може да се држи по страни и дозволи да се ово догоди - питали су из Адриjатик пропертиса и Амана.

Они су због тога подниjели захтjев локалним судовима како би сачували и заштитили своjе интересе.

“Умjесто тога у локалним медиjима читамо шокантне извjештаjе да премиjер приjети локалном судиjи да ће, уколико одлучи у нашу корист, захтиjевати да се против њега поднесе кривична приjава, тврдећи да jе институциjа радила против интереса државе. Какву поруку то шаље осталим актуелним и потенциjалним инвеститорима у смислу демократиjе и политичке стабилности у Црноj Гори”, питали су представници Адриjатик пропертиса и Амана.

Они су рекли да су до сада достоjанствено ћутали, али да су суочени са политичким опортунизмом коjи угрожава радна мjеста, инвестициjе и углед региона и земље.

- Стварност цjелокупне ситуациjе jе више пута погрешно исконструисана у локалним медиjима и зато смо присиљени да дамо изjаву како бисмо ту грешке исправили. Да би ризорт успjешно пословао и доносио приjеко потребан приход локалноj и националноj економиjи, гостима jе потребан одређени степен ексклузивности. Парламент и надлежни органи су то препознали када су издали инициjална одобрења - додаjе се у саопштењу.

Већи дио простора на плажама jе, како су рекли, отворен за jавност. Заправо jе само jедна од четири плаже, Краљичина, била одређена да jе искључиво могу користити гости ризорта.

- Не занимаjу нас политичке игре и не играмо никакву улогу у било коjоj политичкоj активности. Jедноставно реагуjемо на ситуациjу коjа нам jе наметнута. Позивамо доносиоце одлука да конструктивно сарађуjу са нама у рjешавању ове ситуациjе. Подржите ризорт, наше запослене, локалну економиjу и наше инвестициjе", рекли су из Адриjатик пропертиса и Амана.

Они су доносиоцима одлука упутили молбу да им обезбиjеде увjеравања и гаранциjе коjе су им потребне и коjе су договорене.

У међувремену, како су казали, туристи неће посjећивати њихове обале, ризорт остаjе затворен, а негативни утицаjи коронавируса се додатно погоршаваjу, без икакве потребе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:02