БИЉАНА КНЕЖЕВИЋ / ФОТО: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ
16/03/2022 u 19:35 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аеродроми ће новац који су платили за кредит бивше савјетнице директора Биљане Кнежевић, покушати да наплате пред судом

Кнежевић је истакла је да је до кашњења у измиривању кредита од 30 хиљада еура дошло услед незаконитог умањења њене зараде 2012. године.

Аеродроми Црне Горе (АЦГ) поднијели су Основном суду у Подгорици тужбу против бивше савјетнице извршног директора Биљане Кнежевић којом траже 22.504 еура са припадајућом каматом. Кнежевић је 2006. године узела кредит за који је гарант било државно предузеће, које је и дало мјенично овлашћење, а на основу којег је Црногорска комерцијална банка (ЦКБ) 2013. године наплатила 22.504 еура од Аеродрома.

– Како је потписивањем мјеничног овлашћења тужилац дао писану изјаву којом гарантује да ће потписник мјенице извршити своју обавезу по мјеници (за исплату цијене мјеничне своте) то је према одредбама члана 33 Закона о мјеници стекао право из мјенице против онога за кога је јемчио. На основу наведеног јасно је да је тужиља својим немарним понашањем и неизмиривањем обавеза из уговора о кредиту са ЦКБ од 7.6.2006. године причинила штету друштву које јој је као запосленој исказало безусловно повјерење те издало за њен лични кредит мјеницу. Из изнесеног тужилац предлаже да суд након спроведеног доказног поступка донесе пресуду да Кнежевић Аеродромима исплати 22.504 еура са припадајућом каматом – пише у тужби коју је за АЦГ поднијела адвокат Ивана Јончић.

Кнежевић је за "Дан" казала да је са Аеродромима требало да потпише споразум о отплати кредита, али да је умјесто тога добила тужбу.

Истакла је да је до кашњења у измиривању кредита од 30 хиљада еура дошло услед незаконитог умањења њене зараде 2012. године.

– Одмах након активирања мjенице, дакле од 1. jануара 2014. године, Аеродроми су почели са умањењем моjе зараде у износу од 662 еура, како би се измирио дуг. До данас, jа сам отплатила тачно 9.597,39 еура. Преостали дио дуга износи 12.906,66 еура. Горан Jандреоски, извршни директор Аеродрома, коректно је, знаjући да сама издржавам дjецу, као и да ми jе умањена зарада, у новембру 2021. године понудио споразум коjим треба одредити висину мjесечног умањења, коjим ће се у потпуности отплатити и таj преостали дио дуга – навела је Кнежевић.

Казала је да до кашњења у плаћању и наплате мjенице не би ни дошло да jоj плата ниjе смањена за скоро 50 одсто, сходно одлуци Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 17:20