фото: Министарство / - фото: Министарство
10/03/2022 u 11:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Агробуџет презентован у Бијелом Пољу, Рожајама, Петњици, Гусињу и Плаву

Државни секретар Небојша Величковић је током презентације у Бијелом Пољу напоменуо да је још прошле године направљен велики искорак када је ријеч о подршци за инфраструктуру

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у сриједу 9. марта информисали су  бројне пољопривредне произвођаче у Бијелом Пољу, Рожајама, Петњици, Гусињу, Плаву о мјерама подршке Агробуџета за 2022. годину.

Представници Министарства су информисали пољопривредне произвођаче о мјерама подршке, условима за добијање премија, могућностима бесповратне подршке, инвестицијама кроз јавне позиве и свим критеријумима и условима за остваривање права на подршку.

Присутним произвођачима предочене су мјере тржишне цјеновне политике и мјере руралног развоја, које обухватају највећи број активности за које пољопровредни произвођачи могу остварити подршку. 

 - Агробуџет за 2022. годину је развојни, а све мјере подршке увећане су за минимум од 10% до 30%, у односу на претходну годину, са укупним износом од 50,9 милиона еура и издвајањем из националних средстава од 35,9 милиона еура, што је за 33% више у односу на претходну годину, 47% више у односу на 2020. годину, однсно 60% више у односу на 2019. годину - наводе из Министарства.

Агробуџетом за 2022. годину опредјељује се подршка за биљну и сточарску производњу, али и друге секторе, посебно због бројних глобалних промјена, које су утицале и на црногорску пољопривреду.

Представници Министарства су истакли значајно повећање субвенције по јединици површине, гдје ће, сви они који се баве биљном производњом, било да имају вишегодишње засаде или оранице, који су прошле године добијали 220 е по хектру, ове године добити по 250 еура, односно, они млађи од 40 година добиће 260еура по хектру. 

Такође, указано је на значајно повећање премија по грлу стоке, за музне  краве са 75 на 85 еура, за овце и козе са осам на девет еура, увели смо нову премију систем крава-теле са 130 еура помоћи, а за домаће стеоне јунице износ субвенције је повећан са 50 на 150 еура.

Државни секретар Небојша Величковић је током презентације у Бијелом Пољу напоменуо да је још прошле године направљен велики искорак када је ријеч о подршци за инфраструктуру, а и ове године настављају са значајним улагањима.

  - Црна Гора је доминантно рурално подручје, посебно сјеверни дио, па смо имали слуха за то, те смо инфраструктуру подржавали у два правца, једна је ишао преко пројеката локалних самоуправа, а други кроз захтјеве група грађана , односно мјесних заједница. Зато смо  и у овој години смо опредијелили значајна средства за улагање у инфраструктуру“, додао је он.

Наредна презентација Агробуџета за 2022. годину одржаће се 10. марта, 2022. године у следећим општинама:

 - Пљевља  у скупштинској сали Оштине, са почетком у 10 сати.

 - Жабљак –у скупштинској сали Општине са почетком у 14 х

 - Андријевица – у скупштинској сали Општине са почетком у 9 х

- Мојковац у скупштинској сали Општине са почетком у 13 х

 - Беране  у скупштинској сали Општине са почетком у 9х 

- Колашин у скупштинској сали Општине са почетком у 13 х

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:03