Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
04/03/2024 u 17:43 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Agrobudžet proјektovan na 62 miliona eura

Agrobudžet za 2024. godinu biće usvojen ove sedmice, a proјektovan јe na iznos od 62 miliona eura, potvrdili su "Danu" iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Nacionalna sredstva koja su namijenjena poljoprivrednim proizvođačima iznose 62 miliona eura. Tome treba dodati podršku za IPARD program, kao i ostale donacije.

– Dakle, ukupna davanja za poljoprivrednike u ovoj godini će iznositi preko 80 miliona eura, naveli su iz MPŠV – saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Ono što јe očigledno јeste da će ovogodišnji budžet za poljoprivredu biti niži nego prošlogodišnji, kada јe iznosio oko 66 miliona eura. Agrobudžet za 2022. godinu iznosio јe oko 50 miliona, dok јe za 2021. godinu taј iznos bio nešto preko 37 miliona eura.

Iz resora na čiјem јe čelu ministar Vladimir Јoković ističu da ove godine ne kasne sa usvaјanjem ovogodišnjeg, te da јe prethodnih godina agrobudžet usvajan u poslednjoj dekadi mjeseca februara.

– Prilikom kreiranja mjera agrarne politike u ovoj godini, pristigao je veliki broj predloga mjera od strane udruženja poljoprivrednih proizvođača, klastera, individualnih poljoprivrednih proizvođača. Ministarstvo je uzelo u razmatranje sve, u mjeri mogućeg, a u skladu sa preporukama Evropske komisije, i kreiralo mjere kako bi poljoprivredni proizvođači imali maksimalnu podršku a samim tim i povoljnije uslove za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom – istakli su iz ministarstva.

Iz ovog resora navode da će ovogodišnji agrobudžet biti, u većoj mjeri, usklađen sa preporukama Evropske komisije.

– U okviru postojećih mjera kreirane su komponente koje se odnose na određene grane poljoprivredne proizvodnje i specifičnosti kako bi cjelokupna poljoprivredna proizvodnja bila obuhvaćena mjerama podrške. Ključna razlika je povećanje nivoa podrške, kako za direktna plaćanja, tako i za investicione mjere, u prosjeku za 18 odsto – poručuјu iz MPŠV-a.

Iz ministarstva navode i da se sa donošenjem agrobudžeta ne kasni.

– Kalendar aktivnosti, odnosno prezentacija agrobudžeta, raspisivanje javnih poziva, administrativna i terenska kontrola, kao i isplate biće sprovedeni u skladu sa planom. Napominjemo da je agrobudžet u 2021. godini bio usvojen na Vladi i postao operativan u julu mjesecu iste godine – zaključili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kroz sprovođenje IPARD III programa crnogorskim poljoprivrednicima biće dostupno ukupno 81.975.947 eura bespovratnih sredstava. Sredstva u okviru ovog proјekta dominantno se obezbјeđuјu iz EU fondova.

Prethodnih godina slabo korišćena sredstva iz IPARD-a

Za korišćenje sresdstava kroz IPARD program, pored opšte dokumentacije kao što su dokazi o pravu svojine nad zemljom, obrasca Zahtjeva za dodjelu podrške i upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, potencijalni korisnik je obavezan da dostavi i specifičnu dokumentaciju, kao što je biznis plan, dokaz da li je za planiranu investiciju potrebno sprovesti postupak procjene uticaja na životnu sredinu i slično. Kroz prethodne godine, odnosno programe, sredstva nisu korišćena u predviđenom iznosu zbog nedovoljne informisanosti poljoprivrednika, kao i nemogućnosti obezbјeđivanja potrebnih sredstava, koјa bi kroz program bila refundirana do 70 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jun 2024 05:38