Sa sjednice / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ
28/06/2022 u 17:02 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

(VIDEO) Milutin Đukanović na čelu Odbora direktora EPCG; Odluka akcionara: EPCG neće pokriti Cedisov minus od 10 miliona

Izvršni direktori EPCG i CEDIS-a, Nikola Rovčanin i Vladimir Čađenović, krajem marta su branili odluku da se odobri knjižno odobrenje i smanji minus CEDIS-a na račun EPCG

Akcionari EPCG na današnjem sastanku jednoglasno su odbili od svoje dobiti pokriju 10 miliona duga Cedisa.

Na sjednici Skupštine akcionara takođe su usvojene tačke sa dnevnog reda sjednice o usvajanju finansijskih iskaza za 2021. godinu, zatim o izvještaju revizora, izboru revizora, kao i o utvrđivanju politike naknada EPCG sa metodologijom obračuna varijabilne naknade licima sa posebnim dužnostima prema EPCG.

- Odbor direktora je konstituisan na bazi glasova koji su dobijeni na skupštini akcionara. Za predsjednika Odbora direktora izabran je dosadašnji predsjednik gospodin Milutin Đukanović. Kao što ste čuli, naravno, gospodin Balota je podnio ostavku na mjesto člana odbora. Po zakonu o Privrdnim društvima, ostavka se podnosi pisanim putem, nakon petnaest dana se konstatuje ... Nakon administrativnih tokova ponoviće se skupština akcionara... Zakonodavac je predvidio sve moguće scenarije- kazao je Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG.

image

Sa sjednice

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Podsjećamo, "Dan" je juče pokušao da sazna kako će na skupštini glasati predstavnica Vlade, sekretarka Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) Milena Žižić, ali u tome nijesmo uspjeli. Resornom MKI smo još prije 20 dana poslali pitanja kako će glasati o ove dvije tačke, ali ni nakon još nekoliko dodatnih upita nismo dobili odgovore. MKI, otkako je na njegovo čelo došao Ervin Ibrahimović (BS), ne voli da odgovara na pitanja. U vrijeme njegovog prethodnika Mladena Bojanića rijetko se dešavalo da ne dobijemo odgovore na postavljena pitanja.

Vlada kriјe odluku o „peglanju” minusa CEDIS-a

Dobit EPCG lani je uplaćena u budžet, što je veoma vjerovatno da će se desiti i ove godine. Knjižno odobrenje ili "peglanje" minusa CEDIS-a aminovala je prethodna vlada na jednoj od elektronskih sjednica, a protiv čega je tada najoštrije bio SDP. S obzirom na to da je vrlo vjerovatno da za tu odluku nema saglasnosti od većine konstituenata nove Vlade, može se očekivati da se ne odobri knjižno odobrenje. Ali, ako smo što naučili u poslednje dvije godine, kad je politika u pitanju, to je da nas ništa ne može iznenaditi.

CEDIS je kćerka firma EPCG, dok je EPCG u skoro stopostotnom vlasništvu države.

Izvršni direktori EPCG i CEDIS-a, Nikola Rovčanin i Vladimir Čađenović, krajem marta su branili odluku da se odobri knjižno odobrenje i smanji minus CEDIS-a na račun EPCG. Protiv te odluke bio je tadašnji ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ali je Vlada uprkos mišljenju resornog ministarstva, odlučila da podrži EPCG i CEDIS. Rovčanin i Čađenović su kadrovi Demokrata, jedne od rijetkih partija koja nije u vlasti trenutno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
ТАГОВИ
EPCGCEDIS
11. avgust 2022 07:04