Скупштина није прихватила предлог Владе / -TWITTER.COM
19/06/2021 u 12:48 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ако не рефинансирамо кредит, Кинезима у јулу 29 милиона о трошку грађана

Камата за кинески кредит је два одсто, позајмица је у доларима и по уговору Црна Гора се одрекла имунитета над својом имовином. Уколико би се рефинансирао кредит, Црна Гора би се ослободила валутног ризика, хипотеке над имовином, добила би шест година грејс периода, мању камату и не би морала да у јулу плати 29 милиона еура

Колико ће државу да кошта то што Скупштина није дала сагласност за рефинансирање кредита код Ексим банке од 945 милиона долара, тешко је прецизирати. Ипак, оно што је сигурно је да уколико се тај кредит не рефинансира до 21. јула Влада ће морати да плати прву рату од 29 милиона еура. Срећом, држава тај новац има и планирала га је буџетом, који је усвојен у четвртак увече, али још није ступио на снагу. "Дану" је јуче из Службеног листа потврђено да им Закон о буџету није достављен, те да до понедјељка сигурно неће бити објављен.

”Уколико се нешто не промијени на политичкој сцени до 21. јула, политичка одлука о чисто економском питању, коштаће грађане за почетак 29 милиона еура

Иако, амандман о задужењу од 900 милиона еура, због рефинансирања кинеског кредита и још неколико старих кредита, није прошао због изостанка подршке ДФ-а, Влада, односно Министарство финансија ће наставити преговоре са једном европском државном банком.

Министар финансија Милојко Спајић у Скупштини је казао да су близу договора да добију кредит по каматној стопи од један одсто, роком отплате 20 година, грејс периодом од шест година, без хипотека над имовином државе и без валутног ризика, јер би кредит био у еурима. За кредит код Ексим банке камата је два одсто, грејс период је такође био шест година, али је истекао, рок отплате 20 година, док је кредит узет у доларима. Прије седам година 945 милиона долара је вриједило 690 милиона еура, док је данас вриједност порасла за 100 милиона. Према уговору, "Црна Гора се одриче имунитета по основу суверености или на други начин за себе или своју имовину, осим имовине која се односи на дипломатско-конзуларна представништва и војне имовине, у вези са било којим арбитражним поступком у складу са уговором". Односно, како је годинама појашњавано у јавности, Кинези могу да узму дио територије Црне Горе уколико Црна Гора не може да враћа кредит. То може бити дио обале, Лука Бар... Арбитража у том случају би била у Пекингу, што је још једна отежавајућа околност.

Са рефинансирањем кредита, односно узимањем кредита у еурима код европске банке, добили би дупло мању камату, ослободили би се валутног ризика, хипотеке над имовином Црне Горе и шест наредних година не би плаћали кредит за аутопут. Ове године се плаћа рата у јулу од 29 милиона, док наредне године би имали двије рате, једну у јануару, а другу у јулу. Тачан износ рате у наредној години би зависио од износа повучених средстава, али би и то била значајна сума новца која би се дала за кредит за аутопут, који, притом још није ни завршен.

Велике камате на наслијеђене кредите

Због шокантне одлуке диjела парламентарне већине да не подржи амандман на буџет, грађани Црне Горе наставиће да плаћаjу енормне каматне стопе наслиjеђених кредита из времена бивше Jугославиjе, чиме ће бити мање новца за социjалне и друге потребе у земљи, оцијенили су из Акције за социјалну правду (АСП).

– Ради се о више раниjих кредита, неки су jош из времена бивше Jугославиjе, а од коjих су међу наjнеповољниjим они коjи се тичу Париског клуба повjерилаца. Риjеч jе о 17 поjединачних кредитних аранжмана. Колико се ради о неповољном дугу показуjе податак да jе укупан износ ангажованог новца од Црне Горе био нешто преко 110 милиона еура. До априла ове године Париском клубу jе за камате плаћено 65,4 милиона, а за главницу 46,4 милиона, што jе укупно 111,8 милиона. Међутим, стање дуга према Париском клубу jе до априла износило jош невjероватних 64 милиона – прецизирали су из те НВО.

Навели су да је неповоњан и кредит код Свис банке, гдје је до априла повучено 138,4 милиона.

– До истог периода jе за камате плаћено 24,7 милиона, а за главницу 96,3 милиона, што jе укупно 121 милион, док jе стање дуга према тоj банци и даље огромно и износи 42,1 милиона еура – прецизирали су из АСП.

Истакли су да, уколико jе постоjала могућност да се рефинансирањем смање обавезе за енормне каматне издатке, онда су посланици морали водити рачуна о томе и бринути о jавном интересу.

Да је рефинансирање кинеског кредита добар економски потез, потврђују и ријечи посланика опозиције Рашка Коњевића и Дамира Шеховића, који су казали да би сваки посланик подржао рефинансирање кинеског кредита, под условима које је министар саопштио.

ДФ у четвртак није хтио да подржи рефинансирање из два разлога. Један је тај што су амандман добили пред гласање, а други што су казали да неће подржати ниједан предлог Владе због свега што је изрекао премијер Здравко Кривокапић. Спајић је на крају морао да повуче амандман, како би добио подршку за буџет, који је од 31. марта у скупштинској процедури.

Због тога ће, уколико дође до договора око кредита са европском банком, за рефинансирање кредита морати да се ради ребаланс буџета. Спајић је то хтио да избјегне на сваки начин.

Међутим, сада је спорно, и ако дође до договора око кредита европском банком, да ли ће у Скупштини бити довољно подршке за ребаланс, јер ДФ од јуче бојкотује парламент.

Тако да, уколико се нешто не промијени на политичкој сцени до 21. јула, политичка одлука о чисто економском питању, коштаће грађане за почетак 29 милиона еура.

Аутопут су недавно обишли премијер Кривокапић и министар капиталних инвестиција Младен Бојанић и казали да је завршено 95 одсто радова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:04