Protest taksista, taxi, taksi, taksisti, taksisiti protest / PROTEST TAKSISTA, TAXI, TAKSI, TAKSISTI, TAKSISITI PROTEST - IVAN PETROVIC-IPE
04/03/2022 u 15:41 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ако Влада не одговори до 11. марта, таксисти крећу у протесте

Три удружења тражиће од Владе субвенције на плате до 50 одсто и субвенције по литру горива

Представници Струковног синдиката таксиста, Уније такси превозника и Кластера превоза послаће у понедјељак Влади и ресорним министарствима ургентни допис у којем ће тражити субвенције на плате у првом кварталу и субвенције по литру горива, како не би подизали цијене својих услуга и како би спасили пет хиљада радних мјеста.

- Уколико нам на допис не одговоре до петка 11. марта, почећемо да припремамо протест - поручио је предсједник Струковног синдиката таксиста Борислав Павловић.

Он је казао да не могу, као и сви, поскупити цијене својих услуга, јер народ нема пара.

- Ова три удружења представљају пет хиљада радних мјеста. Послујемо у отежаним условима због цијена горива које не престају да расту. Такође, број корисника наших услуга је значајно смањен. Какво је стање у такси превозу говори податак да је на крају 2019. године било 1.550 таксиста, а сада нас је 960. Изгубљено је у том периоду преко 600 радних мјеста - реако је Павловић на прес конференцији.

Истакао је да би у овој ситуацији морали да поскупе цијене својих услуга, али да то не могу урадити због тешког материјалног стања грађана и због поскупљења основних животних намирница.

Он је казао да ће тражити од Владе да их субвенционира по литру горива. Прецизирао је да ће тражити да им држава плаћа разлику између 1,10 еура по литру и тренутне цијене горива на тржишту. Еуродизел је тренутно 1,45 еура по литру, док је бензин око 1,6 еура по литру.

Предсједник Уније такси превозника Дејан Нуцуловић је казао да траже субвенције на зараде од 50 одсто за први квартал, јер им се десио ненормалан пад прихода.

- Удружење на чијем сам челу представља 42 фирме, легалне, које пуне буџет. Сада тражимо да нам држава помогне, кроз субвенције на плате од 50 одсто, јер се десио ненормалан пад прихода. Подржали смо пројекат Европа сад, али се десио ненормалан пад и сада тражимо од државе да одвоји новац да би заживјела Европа сад - рекао је Нуцуловић.

Истакао је да не би ваљало да дође до гашења фирми и давања отказа.

Такође, казао је и да ће тражити да их држава уврсти међу дјелатности које ће бити ослобођени од повраћаја акциза, али да то треба да иде ка Скупштини као предлог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:24