Ранко Алигрудић / - Б.Б.
08/12/2023 u 07:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aligrudić: Očekujemo da će se oko 4.000 majki sa troje i više djece vratiti na penziju

Aligrudić je naglasio da se Fond PIO raduje svakom povećanju penzija, iako je mišljenja da se povećanjem na ovaj način pravi određeni nesklad, te da mu je jasno da penzioneri koji imaju 30 i više godina radnog staža očekuju veće penzije od onih sa 10-ak godina staža

Ukoliko se usvoje izmjene Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju pravo na minimalnu penziju u iznosu od 450 eura imaće nešto oko 72.000 crnogorskih penzionera. To je za TVCG kazao direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić, koji je istakao da je ovo povećanje ključno za podizanje standarda penzionera.

“Tačan broj penzionera koji će od 1. januara primati 450 eura penzije ne možemo reći, ali radi se o nekih 72.000 korisnika penzije od kojih 40.600 primaju 296 eura sadašnju minimalnu penziju, 28.000 penzionera koji primaju penziu u rasponu između sada najniže i buduće najniže i oko 4.000 majki sa troje i više djece”, istakao je Aligrudić, prenosi portal RTCG.

Aligrudić je naglasio da se Fond PIO raduje svakom povećanju penzija, iako je mišljenja da se povećanjem na ovaj način pravi određeni nesklad, te da mu je jasno da penzioneri koji imaju 30 i više godina radnog staža očekuju veće penzije od onih sa 10-ak godina staža.

“Ali da su u poziciji ovih koji trenutno žive od minimalca, onda ne bi rekli da je diskriminacija. Tu ima i penzionera sa punim stažom a da su radili u onim propalim firmama, za minimalac, gdje je vlada povezivala radni staž i njihove penzije su bile veoma male”, istakao je Aligrudić.

Dodaje da u Fondu PIO svakodnevo komuniciraju sa penzionerima.

“Zaista smo svjesni njhovog teškog položaja. Mi to primjećujemo i statistički, prosječne penzije ljudi na sjeveru niže su od prosječnih penzija u centralnom ili južnom dijelu, iz razloga što je privredna aktivnost u ovim predjelima bila intenzivnija”, istakao je Aligrudić.

Ističe da je neminovno da se ovim povećanjem podiže standard penzionerima, i podsjetio da je ne tako davno minialna penzija iznosila 147 euro.

“Mi sa obzirom na potencijale koje imamo ne smijemo biti socijalna država. Država bi trebalo da obezbijedi socijalne penzije i pomogne onima koji su bez ikakvih prihoda”, smatra Aligrudić.

Pojasnio je da se majke sa troje i više djece mogu u bilo kom momentu vratiti na staro pravo i na novi iznos penzije.

“Penzija je stečeno pravo, i one mogu da raspolažu sa penzijama kako god žele. One su se tada odrekle prava na isplatu penzije, jer im je u tom momentu više odgovaralo da uzmu naknadu od 330 eura, nego tadašnju minimalnu penziju. Sad je ova penzija u najavi od 450 eura, i mi očekujemo da će se oko 4.000 majki vratiti na penziju”, pojašnjava Aligrudić.

Kaže da je oko 600 majki već predalo zahtjeve za vraćanje na penziju.

“Nije nikakva žurba, to je stečeno pravo. Apelujem da majke prvo sačekaju usvajanje zakona”, poručio je Aligrudić i istakao da je siguran da će svaka od njih koja ima pravo sigurno preći na iznos penzije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. mart 2024 02:12