Амазон, лого / - WIKIPEDIA
01/08/2021 u 09:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амазон се суочава с наjвећом казном до сада

Наjвећа досадашња казна била jе казна од 50 милиона еура за Google, а изрекао jу jе француски ЦНИЛ коjег иначе зову наjстрожим надзорним тиjелом у ЕУ

Амазон се суочава с до сада наjвећом новчаном казном због кршења европског закона о приватности података, у износу од чак 746 милиона еура.

Наjвећа свjетска интернет продавница нашла се под ударом ЦНПД-а, луксембуршког тиjела за заштиту података, коjе jе закључило да Амазон обрађуjе личне корисничке податке кршећи Општу уредбу о заштити података (ГДПР).

Амазон се бранио риjечима да jе одлука "без основа", преноси Б92.

"Ниjе дошло до повреде података, нити су подаци о клиjентима изложени било коjоj трећоj страни", наводи се у саопштењу Амазона, коjи планира да се жали.

Одлуком jе закључена истрага покренута жалбом француске групе за заштиту приватности La Quadrature du Net из 2018. године.

"Морамо остати опрезни и видjети да ли одлука укључуjе и налог за исправљање понашања коjе крши прописе", рекао jе члан парничног тима La Quadrature, Bastien Le Querrec.

Надлежности регулаторних тиjела ЕУ за заштиту података знатно су повећане од када су правила Униjе о ГДПР-у ступила на снагу у маjу 2018. године.

ГДПР jе омогућио надзорницима да први пут могу да наплаћуjу казне у износу до четири одсто годишње глобалне продаjе компаниjе. Наjвећа досадашња казна била jе казна од 50 милиона еура за Google, а изрекао jу jе француски ЦНИЛ коjег иначе зову наjстрожим надзорним тиjелом у ЕУ.

Иначе, сjедиште Амазона у ЕУ jе у Луксембургу, због чега jе локално регулаторно тиjело било задужено за праћење усклађености компаниjе са законом о заштити података.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:49