ambasador francuske u crnoj gori kristijan timonije / -MAGAZIN.MK
08/10/2021 u 13:33 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадор Француске: И даље смо заинтересовани за концесију над аеродромима

Тимоније је казао за "Дан" да је француски Аеропорт Де Пари (АДП) и даље заинтересован за добијање концесије над аеродромима у Подгорици и Тивту. АДП и ТАВ су међу три понуђача која су остала у игри за добијање концесије над аеродромима у Црној Гори

Са француске стране постоји велико интересовање за учешће у развоју црногорских аеродрома, казао је у интервјуу за "Дан" амбасадор Француске у Црној Гори Кристијан Тимоније.

– У 2019. години било jе скоро 100.000 француских туриста у Црноj Гори. Сигурни смо да постоjи туристички капацитет и увjерени смо да можемо да допринесемо његовом развоjу посредством питања од круциjалног значаjа, као што jе питање ваздушног саобраћаjа. Безбjедност и дугорочно партнерство ће увиjек бити на првом мjесту у пословању француских компаниjа. Ваздушни саобраћаj jе, наиме, централна активност групе Аеропорт Де Пари (АДП) и њено учешће би било на дужи временски период. Ова компаниjа располаже високим знањем и искуством, као и мрежом на европском и свjетском нивоу са коjом би се могла повезати и Црна Гора, а све у циљу одрживог и профитабилног туризма. Повезаност са аеродромом Roissy Charles de Gaulle и париским аеродромима би, наравно, била драгоцjена предност и у контексту европских интеграциjа. Ово питање остаjе отворено, а наша намjера да у њему учествуjемо се подразумиjева – поручио је Тимоније.

”Важно jе да се након демократске смjене власти 2020. године конкретизуjе политички консензус, кроз успостављање поштованог правосудног система и неполитизоване и ефикасне администрациjе

АДП је заједно са ТАВ-ом један од понуђача који су и даље у игри за концесију на аеродромима у Подгорици и Тивту. Пандемија је лани зауставила тај процес, али ће се овог мјесеца активности у вези са концесијом наставити.

•Приjе двиjе године економска размjена између Француске и Црне Горе била jе више од 60 милиона еура, а онда је због ковида све стало. Да ли има шансе да се привредна размjена врати на ниво у коме ће размjена бити преко 50 милиона еура и коjе гране привреде ће бити пресудне за ту сарадњу?

Постоjи велики потенциjал за развиjање економских односа сада када и Црна Гора и Француска раде на брзом економском опоравку након епидемиjе ковида. Броjни француски туристи, али и француски инвеститори, поново су се окренули ка Црноj Гори. Предмет њиховог интересовања су животна средина и обновљиви извори енергиjе. Уговор о ремедиjациjи тла коjи jе потписан са компаниjом Валго за подручjе Биjеле наговjештава оно што би могло бити наша будућа дугорочна сарадња за здраву и привлачну Црну Гору. Постоjе интересантне перспективе у погледу третирања чврстог индустриjског отпада у већем броjу општина или изградње "еколошких зона". У области третирања отпадних вода учешће француских предузећа у проjектима коjи су од великог значаjа за земљу би могло бити веома драгоцjено. Свjедоци смо ангажованости црногорске владе у циљу испуњавања визионарског обећања за еколошку државу Црну Гору, датог приjе тридесет година, и спремни смо да jе подржимо.

Реализација пројекта наредне године

•Да ли споразум потписан између АФД и Владе Црне Горе о кредитном аранжману од 50 милиона еура може бити реализован у скориjем року?

Споразум са Француском развоjном агенциjом jе потписан у априлу и његова реализациjа jе у току, у оквиру ефикасне сарадње са Инвестиционо-развоjним фондом Црне Горе. Односи се на кредитну линиjу од 50 милиона еура и на субвенциjу за техничку помоћ од 400.000 еура као подршку предузетницима, малим и средњим предузећима и општинама коjи раде на проjектима енергетске транзициjе. Одабир кандидата за техничку помоћ jе планиран за почетак октобра, а реализациjа проjекта за почетак 2022. године. Средства из кредитне линиjе су намиjењена проjектима из области зелене економиjе, социjалних улагања и опоравка након епидемиjе ковида. Прва уплата се очекуjе у четвртом семестру ове године. Ангажованост Црне Горе у правцу зелене економиjе ће се конкретизовати и олакшати посредством учешћа Инвестиционо-развоjног фонда на самиту "Finance in common" коjи ће се одржати 19. и 20. октобра у заjедничкоj организациjи АФД-а и њоj еквивалентне италиjанске институциjе.

•Да ли можете претпоставити када ће се велики и значаjни француски гиганти поjавити на ЦГ тржишту и шта би то значило за економиjу ЦГ?

Велике француске компаниjе се интересуjу за могућности европске подршке еколошкоj транзициjи земље, тачниjе за повезивање са европским фондовима намиjењеним економскоj обнови након епидемиjе. Важан елемент jе, такође, перспектива све веће инклузиjе региона у Европскоj униjи. Стога jе важно, не само за велике инвеститоре већ и за све остале да Црна Гора буде одраз грађанског мира, правне стабилности и веће транспарентности у пословању. Од важности су и ефикасна борба против организованог криминала и корупциjе, транспарентност расписивања тендера и напредак у приближавању европском систему, нарочито у оквиру Споразума о стабилизациjи и придруживању из 2010. године. Пратиће се напредак земље у преговорима са ЕУ по новоj методологиjи коjом се вреднуjу постигнути резултати на пољу владавине права. Важно jе да се након демократске смjене власти 2020. године конкретизуjе политички консензус, кроз успостављање поштованог правосудног система и неполитизоване и ефикасне администрациjе.

Манути се сукоба и дати се на посао

•Како оцjењуjете економски амбиjент за улагање у Црноj Гори?

Црна Гора има одличне предности. На њоj jе да приграби шансу за одрживи развоj и да успиjе у транзициjи, чиме би постигла да постане земља примjер. Као и свуда, то подразумиjева доношење тешких одлука коjе грађани мораjу да подрже. Подршка европским инеграциjама коjу jе исказало 80 одсто становништва мора да буде учвршћена конкретним резултатима како би се приближили нашим стандардима у погледу квалитета живота, здравља и образовања. То, такође, значи да се приоритет европском путу потврђуjе кроз економске и стратешке одлуке земље. Све се ово може спровести само ако регион, коjи паметно иде ка просперитету, одбаци идентитетске и националистичке манипулациjе. Да би Црна Гора била приjемчива за међународне инвеституре вриjеме jе да се окрене страница тензиjа и сукобљавања. Даjмо се заjедно у посао!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:08