Амбасадорка Турске угостила новинаре у резиденцији у Подгорици / -ФОТО: АМБАСАДА ТУРСКЕ
10/07/2021 u 09:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасадорка Турске у Црној Гори Сонгул Озан најавила: Стиже Ердоган, Тошчелик остаје

Амбасадорка је сусрет са новинарима уприличила поводом сјећања на жртве из покушаја државног удара у Турској прије пет година истичићу да и када је у питању тај догађај, они посебно цијене Црну Гору. Свим грађанима честитала је 13. јул и навела да значај тог празника превазилази границе наше државе

Датум доласка предсједника Турске у Црну Гору Реџепa Таjипа Ердогана није прецизиран, али он стиже у нашу земљу до краја године, потврдила jе амбасадорка Турске Сонгул Озан приликом сусрета са новинарима у резиденцији у Подгорици. Она jе истакла изузетну важност ове посjете јер нашу земљу сматрају провјереним пријатељима истичући да је то потврђено и на недавном самиту предсједника држава и влада земаља учесница процеса сарадње у Југоисточној Европи у Анталији на коме су учествовали предсједници државе и Скупштине Црне Горе.

– Сарадња између двију земаља је интензивна. Током сљедеће седмице у посјету стиже група турских инвеститора, они ће разговарати са Владом како би се отворила нова поља за инвестирање у Црну Гору. Много наших компаниjа овдjе већ послуjе. Око 3.500 турских фирми регистровано jе у Црноj Гори, али мислим да jе око 400 активно. Почев од енергетике, здравства, инфраструктуре, туризма, па до интересовања за органску производњу, погоне за прераду биља или улагање у пчеларство. У Портоновом готово све фирме коjе су тамо радиле биле су турске. Око 2.000 турских радника jе радило у Портоновом. На броjним градилиштима има доста турских радника – казала је Озан.

Амбасадорка jе увјерена и да се ближи рjешење за Тошчелик, односно никшићку жељезару коjом газдуjе холдинг Тосjали.

– Не одлазимо из Црне Горе, то су спекулације. Тошчелик jе jедна од наjважниjих турских компаниjа у производњи жељеза. Њихово присуство jе добро за Црну Гору. Подржавам ту инвестициjу и желимо да наставе. Са Министарством економиjе воде се свакодневни разговори и вjеруjемо да ће они бити позитивни и да ће та инвестициjа дати допринос црногорскоj економиjи. Сматрамо да су такве инвестициjе важне за Црну Гору не само због 280 радника већ и због укупног утицаја на национални доходак – казала jе Озан.

Амбасадорка је сусрет са новинарима уприличила поводом сјећања на жртве из покушаја државног удара у Турској прије пет година истичићу да и када је у питању тај догађај, они посебно цијене Црну Гору на чијем простору Гуленове присталице нијесу наишле на подршку. Свим грађанима честитала је 13. јул истичући да значај тог празника превазилази границе Црне Горе.

Црна Гора jе у турским медиjима препозната као сjаjна туристичка дестинациjа, земља у којој се радо купују некретнине али и сjаjна за одмор попут меденог мjесеца.

– Увјерена сам да сте на добром путу за приступање Европској унији, бићете прва земља која ће постати нови члан. Умијете да његујете мултикултуралност – казала је Озан.

Истакла је да на нивоу министарстава култура двију земаља постоји потписан споразум чију је реализацију спријечила пандемија, али већ од септембра очекује нове пројекте. Нагласила је учинак Агенције ТИКА која је од сјевера до југа наше земље подржала на стотине пројеката из области образовања, спорта, инфраструктуре...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 12:13