/ Михаило Анђушић -фото: ДПС
01/06/2021 u 09:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Анђушић: Пољопривреда у колапсу, држава немоћна

Док министар ноншалантно, протоколарно обилази општине и невладине организције избјегавајући главни проблем, пољопривредници се налазе у ситуцији која их доводи на руб егзистенције, поручио је Анђушић

Члан Извршног одбора ДПС Црне Горе Михаило Анђушић саопштио је да је стање у сектору пољопривреде у Црној Гори одавно из забрињавајућег стања прешло у стање колапса. Сматра да су се црногорски пољопривредници суочавали са разним изазовима али никада, како наводи да како и сами кажу, нису били на овај начин изневјерени и доведени до ситуације да на улици морају потражити своја права и помоћ од државе. 

- Док министар ноншалантно, протоколарно обилази општине и невладине организције избјегавајући главни проблем, пољопривредници широм Црне Горе налазе се у ситуцији која их доводи на руб егзистенције. Овим путем, јавно питам ресорно министарство, да ли је тачан податак да, усљед неусвајања Агро-буџета, изостанка сваке врсте подршке министарства и недостатка капацитета да се управља ситуацијом на тржишту, преко 100 тона сјеменског кромпира је остало непродато? Да ли је слична ситуација и са преко 30 тона сјеменског лука, са садницама различитог воћа, винове лозе? Да ли уопште знате да, усљед ваше неспособности да обезбиједите планирани регрес, 2.500 регистрованих пчелара ових дана плаћају матице по цијени од 12 еура умјесто уобичајених шест еура? Да ли уопште чујете вапаје произвођача млијека, које чује цјелокупна црногорска јавност? Ако већ нијесте у стању да обезбиједите подршку и усвојите Агробуџет, да ли располажете са информаци-јама колико је ове сезоне посађено лубенице, паприке, парадајза и осталих култура и јесте ли за исте плани-рали помоћ у откупу и пласману и по којим цијенама? - наводи у саопштењу Анђушић.

Питао је и у којој мјери произвођачима могу гарантовати откуп и да ли посједују информације о увозу пољопривредних производа, као и да ли за знају колико су у међувремену порасле цијене сточне хране и кукуруза и ако знају шта планирају да предузму тим поводом.

- Знам да на ова питања, која су само дио проблема, немате јасне одговоре и да вас тренутна ситуација, изазвана кризом у власти ограничава. Међутим, исто тако сам сигуран да и поред овакве ситуације, држава и ресорно министарство, ако су елементарно одговорни и способни би морали наћи начин да макар ублаже ситуацију која је хиљаде пољопривредника широм Црне Горе довела на руб егзистенције- закључио је Анђушић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:57