Mihailo Anđušić / - FOTO: DPS
28/02/2023 u 14:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Anđušić: Vlada da povuče Zakon o akcizama, u suprotnom udar na standard, rast cijena i inflacije

Izvjesno je da će ovaj zakon ugroziti investicioni ambijent, i predstavljati snažni udar na privredu Crne Gore, zato još jednom pozivamo Vladu da ga povuče, poručio je Anđušić u saopštenju

Pozivamo Vladu da povuče Zakon o akcizama, jer on predstavlja još jedan udar na standard građana, kazao je poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Mihailo Anđušić.

Ovaj zakon će neminovno uticati na rast cijena određenih proizvoda, a samim tim i rast ukupne inflacije, koja je najviša od obnove nezavisnosti 2006. godine, dodao je on.

- Prema izvještaju Svjetske banke iz januara 2023. godine u prosjeku za posljednja tri mjeseca 2022. godine imali smo rast cijena hrane za čak 30.36% što je za mnoge građane „realna inflacija“ i ona koja se direktno održava na životni standard, s obzirom na to da se radi o proizvodima koje najviše i najčešće kupuju. Rast cijena u Crnoj Gori se nastavlja i u 2023. godini, iako je i u januaru 2023. godine, na globalnom nivou deseti mjesec zaredom zabilježen pad cijena hrane - kazao je Anđušić.

Povećanje akciza dovešće i do rasta sive ekonomije, naročito u segmentu trgovine duvanskim proizvodima. Izvjesno je da će ovaj zakon ugroziti investicioni ambijent, i predstavljati snažni udar na privredu Crne Gore, zato još jednom pozivamo Vladu da ga povuče, zaključio je u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:27