/ - FOTO: ILUSTRACIJA
21/11/2022 u 19:56 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Anketa o onlajn kupovini: Potrošačka prava nepoznanica četvrtini stanovnika

Nedostatak vremena je najčešći razlog zbog kojeg se kupuje onlajn, a ono što dominira pri onlajn kupovini su odjeća, obuća i nakit

U okviru projekta "Poštujte svoj novac", koji finansira Ministarstvo ekonomskog razvoja, a realizuje NVO Multimedijal Montenegro iz Bijelog Polja, sprovedeno je istraživanje o pravima potrošača pri onlajn kupovini na uzorku od 200 ispitanika.

Ispitivanje je sprovedeno u opštinama Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Кolašin i obuhvaćena je populacija do 30 godina. Upitnik je bio otvorenog tipa, sa ukupno 24 raznovrsna pitanja.

– Na osnovu analize dobijenih rezultata, skoro 77 odsto ispitanika je upoznato sa svojim potrošačkim pravima, dok 23 odsto ispitanika još uvijek ne zna koja su njihova prava. Skoro 53 odsto ispitanika je stava da su informacije o pravima potrošača nedostupne, i da čak 81 odsto anketiranih nikada nijesu pokušali da ostvare svoje potrošačko pravo. Кako je onlajn trgovina sve popularnija, tako je i većina ispitanika istu već i obavila. Prema analiziranom uzorku, 91 odsto ispitanika je već kupovalo na internetu, i 76 odsto je upoznato sa konceptom same trgovine. Skoro 159 ispitanika koristi interent svaki dan, ali mišljenja oko institucije koja je zadužena za sprovođenje zakona o pravima potrošača su bila relativno podijeljena i u malom broju je odgovor bio tačan. Često se dešava da poručeni proizvod ne ispunjava očekivanja pa poručilac želi povraćaj, od 200 ispitanika 57 odsto njih nikada nije vratilo proizvod, dok 43 odsto ispitanika je vraćalo proizvod iz razloga što ne odgovara opisu koji je bio predstavljen – kaže Željko Đukić, izvršni direktor NVO Multimedijal Montenegro.

Plaćanje prilikom onlajn kupovine je i dalje diskutabilna tema, pa se kupci ipak opredjeljuju za plaćanje prilkom dostave, i to u procentu od 78 odsto.

– Nedostatak vremena je najčešći razlog zbog kojeg se kupuje onlajn, a ono što dominira pri onlajn kupovini su: odjeća, obuća i nakit. Ovaj projekat namijenjen je upoznavanju stanovnika o pravima i bezbjednosti onlajn kupovine i kroz njega želimo uticati na poboljšanje stanja u cjelokupnom potrošačkom društvu kroz podizanje svijesti, edukaciju i informisanje potrošača o sadržaju njihovih prava, kao i načinu ostvarivanja – zaključio je Đukić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:27