Инес Мрдовић / - фото: Срђан Бољевић
09/04/2022 u 15:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСП: Дионица Смоковац-Матешево до јула

Представница АСП-а, Инес Мрдовић, казала је да је консултант, у јануарском извјештају Влади, навео да су током првог мјесеца ове године активности на пројекту биле занемарљиве, односно само 0,05 одсто

Консултант који обавља надзор над изградњом приоритетне дионице аутопута, Смоковац-Матешево, навео је у јануарском извјештају Влади да је врло вјероватно да ће радови бити завршени у мају - јулу ове године, саопштено је из Акције за социјалну правду (АСП).

- Врло је вјероватно да ће радови на приоритетној дионици ауто-пута Смоковац-Матешево бити завршени у мају – јулу ове године, процијенио је почетком године консултант пројекта, који обавља надзор над изградњом дионице, односно француско-италијански конзорцијум Ingerop Conseil & Ingenierie-Geodata Engineering S.p.A - навели су из АСП-а.

Представница АСП-а, Инес Мрдовић, казала је да је консултант, у јануарском извјештају Влади, навео да су током првог мјесеца ове године активности на пројекту биле занемарљиве, односно само 0,05 одсто.

- Одређени број чланова руководећег особља вратио се у Кину у децембру прошле и јануару ове године, због кинеске Нове године. Смањене су активности на градилишту како се пројекат у великој мјери ближи завршетку - навео је консултант у извјештају.

АСП је, према ријечима Мрдовић, имао увид у извјештај консултанта, који је датиран на крај фебруара ове године.

Како је казала, главни извођач радова на дионици аутопута је кинеска China Road and Bridge Corporation (CRBC), која је добар дио радова повјерила домаћој оперативи, а највише подгоричком Бемаxу, док је до сада укупно кашњење завршетка посла невјероватних три године.

- Консултант процјењује да се, осим појаве коронавируса, сви главни узроци кашњења могу приписати начину рада главног извођача радова, односно кинеске компаније - додала је Мрдовић.

Међу тим разлозима су спора израда Главног пројекта и његове измјене након добијеног одобрења. Укупни период пројектовања трајао је 26 мјесеци, иако је планирано да траје само десет мјесеци, па је само по основу пројектовања кашњење пуних 16 мјесеци.

- Као разлози за огромно кашњење наводе се и пролонгирана мобилизација од ЦРБЦ-а, извођење радова супротно одобреном Главном пројекту, кашњење у обезбјеђењу довољне количине агрегата, касно успостављање довољног броја фабрика бетона, касна мобилизација особља и опреме за електро-машинске радове, првенствено за тунеле - рекла је Мрдовић.

Поред тога, како је додала, кашњењу су допринијеле и накнадне измјене већ одобрених дијелова Главног пројекта, корона епидемија, али и кашњење завршетка одвојеног уговора о трајном напајању електричном енергијом ауто-пута, који спроводи Монтепут.

- У дијелу важних питања, консултант препоручује да се прикључни пут Матешево, од петље Матешево до пута Матешево Колашин, од 1,4 километара, изгради што прије, како би могао да се обавља будући саобраћај са ауто-пута и како би се постојећи пут преко моста преко ријеке Дрцке и до насеља Матешево ослободио будућег саобраћаја са ауто-пута -  саопштила је Мрдовић.

Као важно питање консултант наводи и надоградњу пута Матешево-Колашин, те констатује да су изведена одређена испитивања, али да није познато када ће стварно бити изведени предметни радови.

Мрдовић подсјећа да се приоритетна дионица ауто-пута финансира из доларски узетог кредита кинеске Еxим банке, чији је трошак до краја јануара ове године већ достигао цифру од 109,5 милиона еура, а да су до сада плаћене само двије главнице, а дионица ауто-пута још није завршена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:21