/ фото илустрација
15/08/2021 u 14:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСП: ЕПЦГ у протеклој деценији изгубила 100 милиона еура, због високе цијене угља

АСП је упутила нову иницијативу Кривокапићу и Бечићу са циљем преиспитивања пословних односа енергетских компанија власнички повезаних

Државна Електропривреда Црне Горе, чије укупно пословање плаћају потрошачи, у протеклој деценији је изгубила најмање 100 милиона еура, због огромне и неоправдано високе цијене угља, коју је плаћала ради производње електричне енергије у Термоелектрани Пљевља, саопштила је Инес Мрдовић, правни савјетник при НВО "Акција за социјалну правду".

- Стога ће НВО Акција за социјалну правду (АСП) сјутра упутити нову иницијативу предсједницима Владе и Скупштине Здравку Кривокапићу и Алекси Бечићу, у којој се указује на неопходност што хитнијег редефинисања цијене, по којој Рудник угља продаје угаљ ЕПЦГ за рад ТЕ. Од средине 2018. године ЕПЦГ је власник пљеваљског Рудника угља, али се угаљ и даље продаје по скупој цијени, а нешто мањој од периода када је Рудник био у већински приватном власништву (од 2010., па до средине 2018.), гдје је италијанска А2А била појединачно највећи акционар, затим Држава Црна Гора, па Ацо Ђукановић, брат актуелног црногорског предсједника- наводи у саопштењу.

Један од кључних аргумената тадашњег менаџмента ЕПЦГ за куповину рударске компаније и за цијену, како је навела, како су утврдили угледни економисти, која је за трећину била већа од стварне вриједности Рудника, био је смањење цијене угља, ради исплативије производње струје из ТЕ.

- Према подацима АСП-а, уочи тадашње куповине Рудника, из менаџмента ЕПЦГ су наводили да високи удио трошка угља у производној цијени ТЕ достиже и до 65 одсто, што производњу у ТЕ, а посебно у условима ниске цијене енергије на тржишту, чини неекономичном и неконкурентном. Према важећем четворогодишњем уговору о продаји угља између ЕПЦГ и Рудника угља, који је закључен почетком 2018. године и непосредно прије куповине Рудника од ЕПЦГ, утврђена је цијена од 24 еура по тони угља гарантоване калоријске вриједности  9.211 КЈ/кг. Већа калоријска вриједност значи и већу цијену угља, по уговором дефинисаној вриједносној скали- казала је Мрдовић.

Појаснила је да та гарантована цијена је у вријеме већинског приватног власништва у Руднику износила 25,65 еура по тони, "док су из ЕПЦГ још и прије деценију указивали да стварна вриједност угља те калоријске вриједности не треба да износи више од 18 до 19 еура по тони. Међутим, такви гласови су „утихнули“ док су А2А и Ацо Ђукановић у Руднику имали власништво".

Прелиминарна анализа АСП-а показује да је за деценију губитак ЕПЦГ због превисоке цијене угља био најмање 100 милиона еура, а будући да се питање продајне цијене ни данас не потеже, АСП је упутила нову иницијативу Кривокапићу и Бечићу са циљем преиспитивања пословних односа енергетских компанија власнички повезаних.

- АСП је протекле седмице упутила одвојену иницијативу Кривокапићу и Бечићу да се размотри опција раскида уговора за еколошку реконструкцију ТЕ, како се не би узалудно потрошила уговорена 54 милиона еура, а посебно након најаве да би ТЕ могла радити само до 2030. године. Напоре АСП-а да укаже на правне и економске алтернативе за Пљевља, у контексту неопходне зелене транзиције једног од најзагађенијих градова у Европи, подржава норвешка Минор фондација за велике изазове- поручили су из АСП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:18