/ лустрација: Дан портал
25/04/2022 u 15:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСП: Могућ раст цијена струје за техничке губитке

Из Акције за социјалну правду су казали да је Регулаторна агенција за енергетику и регулисане комуналне дјелатности покренула процедуру измјена методологија за утврђивање прихода ЦЕДИС-а и ЦГЕС-а

Потрошачи у Црној Гори до краја године могу очекивати наставак плаћања папрених цијена струје за техничке губитке, уколико буду усвојене измјене методологије за утврђивање прихода Црногорског електродистрибутивног (ЦЕДИС) и електропреносног система (ЦГЕС), саопштено је из Акције за социјалну правду.

Из Акције за социјалну правду (АСП) су казали да је Регулаторна агенција за енергетику и регулисане комуналне дјелатности (РЕГАГЕН) покренула процедуру измјена методологија за утврђивање прихода ЦЕДИС-а и ЦГЕС-а.

- РЕГАГЕН до краја године треба да утврди нови приход тих енергетских компанија, што се догађа у сјенци велике енергетске кризе, која је почела средином прошле године и која је цијене електричне енергије у Европи винула у небо. Криза је ове године настављена и због рата у Украјини- рекли су представници АСП.

Они су додали да постојећим методологијама за покривање техничких губитака у дистрибуцији РЕГАГЕН комбинује трогодишњи просјек цијене струје на домаћем тржишту и фјучерса на берзи у Будимпешти.

„Комбинацијом тих цијена и примјеном дозвољене стопе губитака, РЕГАГЕН је утврдила просјечну цијену за потрошаче у овој години од 52,9 еура по мегавату, док је из те компаније прије неколико дана саопштено да тренутно од своје мајке компаније, Електропривреде (ЕПЦГ), набављају по 116 еура по мегавату електричну енергију за покривање губитака- наводи се у саопштењу АСП.

РЕГАГЕН за покривање трошкова техничких губитака у дистрибуцији новим предлогом методологија, које би се примењивале од наредне године, предлаже да се цијена за губитке рачуна по просјеку цијене на домаћем тржишту у години која претходи години подношења захтјева, што би била протекла, те тромјесечног просјека фјучерса банд и пик енергије за август, септембар и октобар на берзи у Будимпешти, у години подношења захтјева.

- Данас цијена банд енергије на берзи у Будимпешти износи 223 еура по мегавату, док се за пик енергију биљежи 225 ЕУР по мегавату. Због рата у Украјини тешко се може процијенити како ће се током године кретати цијене струје на европском тржишту- рекли су представници АСП.

Они су саопштили да су цијена и стопа техничких губитака само један од параметара који ће утицати на рачуне за струју, уз инвестиције, амортизацију, стопу поврата или остале оперативне пословне трошкове компаније, од којих значајан дио вуку зараде запослених.

Свакако ће, како су додали из АСП-а, и стопа инфлације, која је значајно увећана, имати велики утицај на будуће рачуне за струју.

- Сматрамо да је, макар када је у питању цијена струје за покривање техничких губитака, а ради заштите црногорских потрошача, потребно као параметар користити само цијену струје на домаћем тржишту, јер технички губици су директно везани за ефикасност пословања енергетских компанија и развијене дистрибуције у европским земљама их прихватају на нивоу од неколико процената- навели су из АСП-а.

АСП ће до краја седмице упутити сет сугестија на нацрте методологија, које је РЕГАГЕН објавила и за које је у току јавна расправа, којима ће предложити рјешења која би штитила потрошаче, јер они годинама „извлаче дебљи крај“ у односу на енергетске компаније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:03