/ dan arhiva ilustracija
14/07/2023 u 12:33 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: Od pasoša 8,7 miliona, Vladi 34 miliona prebačena u trezor

Prema podacima Akcije za socijalnu pravdu (ASP), u januaru ove godine je uplaćeno 1,4 miliona za ekonomske pasoše, u februaru 2,6 miliona, u martu 1,5 miliona, u aprilu 2,3 miliona, u maju 0,7 miliona, a u prvom dijelu juna 0,2 miliona

Za šest i po mjeseci ove godine, po osnovu 87 odobrenih ekonomskih pasoša je uplaćeno 8,7 miliona eura na poseban račun za razvoj manje razvijenih opština, dok je istovremeno sa tog računa tehnička Vlada uzela 34 miliona, koji su prebačeni na glavni račun državnog trezora, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

Prema podacima Akcije za socijalnu pravdu (ASP), u januaru ove godine je uplaćeno 1,4 miliona za ekonomske pasoše, u februaru 2,6 miliona, u martu 1,5 miliona, u aprilu 2,3 miliona, u maju 0,7 miliona, a u prvom dijelu juna 0,2 miliona.

- Početkom ove godine je na tom računu bilo bezmalo 33 miliona eura, a oni su na glavni račun državnog trezora prebačeni 13. januara i tako su prikazani kao prihod državne kase. Još nepunih 1,1 miliona je tehnička vlada uzela 2. marta, kada je taj iznos prebačen na račun glavnog trezora. Kako je za šest i po mjeseci ove godine od uplata za izdate ekonomske pasoše prihodovano 8,7 miliona eura, a nakon prebacivanja 34 miliona državnoj kasi, na posebnom računu za razvoj manje razvijenih opština je sredinom prošlog mjeseca ostalo nepunih 7,6 miliona eura- navode u saopštenju. 

Novac se, kako ističu iz Akcije za socijalnu pravdu, na ovaj poseban račun kod Agencije za investicije slivao od 2020. po Odluci o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

- Ova Odluka prestala je da važi krajem prošle godine, a kontroverzni program ekonomskog državljanstva, zbog kojeg je zemlja trpjela kritike sa međunarodnih adresa, pokrenula je svojevremeno bivša vlada Demokratske partije socijalista, a nastavile ga kasnije vlade- poručuju u saopštenju.

Naglašavaju da je tehnička vlada je odlučila da 13 opština na sjeveru zemlje dobije po milion eura od ovog novca za svoj infrastrukurni razvoj, a moći će da ih koriste za projekte za koje nije obezbijeđena predpristupna pomoć od Evropske Unije.

- Ipak, radi se o 13 miliona eura prikupljenih po osnovu programa ekonomskog državljanstva, dok nije poznato kako će biti iskorišteno preostalih 30-tak miliona eura, koje je manjinska vlada (bez političkog legitimiteta, ali postupa kao da je u punom mandatu) prebacila u državnu kasu- poručuju iz Akcije za socijalnu pravdu. 

Poručuju da intencija buduće vlade mora biti da se i preostali novac, kao i onaj koji će tek biti prikupljen, iskoristi isključivo za razvoj manje razvijenih opština i za održive projekte u njima, a ne da znatan dio bude "izvučen" kroz već razrađene i poznate šeme, poput konsultantskih usluga, izmjena i dopuna istih projekata, formiranja raznoraznih i nepotrebnih komisija i timova, preplaćivanja cijene radova...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 02:05