/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
28/05/2022 u 16:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АСП: Са резерве до маја потрошено 2,3 милиона еура

Истовремено, у прва четири мјесеца ове године је за отплату кредита, камата и повезаних банкарских трошкова из трезора плаћено око 147 милиона еура, од чега се само на камате односи 33,2 милиона

У прва четири мјесеца са буџетске резерве је потрошено око 2,3 милиона еура, показује евиденција исплата у САП систему, које је анализирала Акција за социјалну правду, док је истовремено за отплату кредита, камата и повезаних трошкова плаћено 147 милиона, јавља MINA-business

Из те невладине организације је саопштено да је исплаћених 2,3 милиона 3,4 одсто од опредијељених око 67 милиона на буџетској резерви за ову годину, док јавна евиденција са ове буџетске линије нема приказаних исплата са ознаком тајности, за разлику од тајних исплата на неким другим буџетским линијама.

-Нема јавних информација о евентуалном преусмјеравању новца за потрошњу са буџетске резерве на неку другу или друге потрошачке јединице- наводи се у саопштењу.

У јануару је са буџетске резерве приказана потрошња од око 265 хиљада еура, у фебруару непуних пола милиона еура, у марту је издвојено 1,1 милион еура, а у априлу нешто преко 400 хиљада еура, што је за први квартал ове године укупно око 2,3 милиона еура.

У погледу појединачних исплата, Институт “Симо Милошевић” је у два наврата добио пола милиона еура, док се биљежи велики број исплата за превознике у саобраћају, пољопривредне произвођаче, затим по основу помоћи због елементарних непогода или за различите врсте издвајања због лошег социјалног статуса, за потребе лијечења или школовања, а биљеже се и исплате за више невладиних организација.

-Буџетска резерва је годинама „црна рупа“ јавних финансија, а пројектовани износи у десетинама милиона еура посљедњих година само су показатељ неквалитетног пројектовања потрошње. Опште је раширен и став да је она „златни адут“ у изборним циклусима због исплата различитих помоћи и на тај начин могућег политичког утицаја на гласаче- рекли су из АСП-а.

Истовремено, у прва четири мјесеца ове године је за отплату кредита, камата и повезаних банкарских трошкова из трезора плаћено око 147 милиона еура, од чега се само на камате односи 33,2 милиона.

Тако је у јануару за сервисирање јавног дуга издвојено 32,6 милиона, мјесец касније 15,7 милиона, у марту 12,8 милиона, а у априлу 85,5 милиона. Протеклог мјесеца је бивше Министарство финансија и социјалног старања исплатило неповољни кредит Сwисс банци од 30 милиона, захваљујући чему је ослобођено злато државе, које је протекле деценије служило као колатерал за различите дугове.

-Огромни износи за враћање дугова указују на стање „спржених“ јавних финансија земље, која је годинама без реалне економије и већ деценију и по у великој мјери опстаје захваљујући „зачараном кругу“ задуживања, како би се покриле бројне „рупе у буџету“ настале политикама влада Демократске партије социјалиста- наводи се у саопштењу.

Те „рупе“ својевремено су, како су објаснили, почеле од фамозне државне помоћи Првој банци, настављене подршком Комбинату алуминијума Подгорица, а продубљене успостављањем различитих монопола, за које се из буџета годинама издваја више него што треба и из државне касе прелива у приватне џепове, али и креирањем прегломазног партијско-функционерског државног апарата.

Према подацима АСП-а, добијеним од новог Министарства финансија на основу Закона о слободном приступу информацијама, на крају априла је систем о стању дуга према кредиторима показивао да је тај дуг безмало 1,1 милијарди еура и близу 834 милиона долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:07