/ илустрација архива Дан
04/11/2021 u 22:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Атлас Група: Жугић један од посљедњих послушника породице Ђукановић

Атлас банка никада није нанијела штету банкарском нити финансијском систему Црне Горе, истичу саопштењем

"Атлас група" бизнисмена Душка Кнежевића саопштила је да је гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић "један од посљедњих послушника породице Ђукановић који, упркос смјени власти, и даље заузима важну фунцкију у држави".

- Поводом недавног иступа гувернера Централне банке, Радоја Жугића, и  његових тврдњи о стабилности банкарског система у Црној Гори, желим да  подсјетим црногорску јавност на чињеницу о селективном и диригованом  поступању истог гувернера у случајевима Атлас банке и Инвест банке, као и на  његову дубоку спрегу са криминалном гарнитуром која је радила и од којих  неки још увијек предано раде у интересу породице Ђукановић.  У питању је неколико случајева у којима је гувернер, Жугић, заједно са  челницима у другим државним органима и структурама које су поступале по  директном налогу Мила Ђукановића, радио на рушењу Атлас и Инвест банке и других чланица Атлас Групе- наводе у саопштењу.

Како је наведено, "један од њихових “аргумената” су фингиране сумње у пословање e-commerce, за који су тврдили да се ради о прању новца и утаји пореза на износ промета од преко пола милијарде еура".

- Уколико је то заиста било тако, постављам питање: Због чега се управни поступци пред Министарством  финансија (као другостепеним органом) по жалбама e-commerce клијената још од јуна мјесеца 2018. године - до данас нису завршени? Одговор је јасан и сигуран сам да ће добити епилог у поништењу пореских рјешења које је фабриковало тадашње руководство Пореске управе користећи младе и неискусне инспекторе који су прихватили или били принуђени да таква пореска рјешења фабрикују- тврде из "Атлас групе".

Уништавање e-commerce бизниса који је, како истичу, Атлас банка прва увела у банкарски систем, било је корак у циљу затварања банке.

- Тај посао одрађен је преко  повезане групе, предвођен поступањем СДТ-а и главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, који је имао задатак од свог шефа, Мила Ђукановића, да овај врло перспективан бизнис за Црну Гору и њен банкарски систем прогласи за криминални и да га Атлас банци одузме и исти пренесе у Прву банку.  Доказ за то је чињеница да и данас неколико банака у Црној Гори  пружају услуге e-commerce клијентима истом технологијом којом је то радила Атлас банка. Посебно је индикативно што су e-commerce клијенти Атлас банке након блокаде њихових средстава у Атлас банци добили бројне понуде од СДТ-а за поравнање и пренос својих средстава на рачуне у Првој банци. Везано за e-commerce бизнис Атлас банке, њено приступање кинеској картичној асоцијацији Union Pay International, која је највећа свјетска картична  асоцијација, вјероватно је био окидач и за увођење привремене управе и за многе незаконите потезе који су услиједили. Било је потпуно јасно да ће Атлас банка приступањем овој светској картичној асоцијацији постати веома важан генератор бизниса и банка са највећим е-цоммерце међународним прометом у региону. Зато им је било битно да затварањем банке униште e-commerce бизнис Атлас банке и пренесу га у друге банке. Цијели поступак је одрађен је преко Радоја Ђукића (о његовом докторском раду мало ко зна). Иако нису били испуњени услови за увођење привремене управе у Атлас банци и Инвест банци у децембру 2018. године, Рјешењем ЦБЦГ које је управо потписао гувернер доктор Жугић, у обје банке истог дана уведена је привремена управа- истичу из Кнежевићеве групе. 

Како наводе, сматра да је од самог почетка и увођења привремене управе, циљ ЦБЦГ и Жугића, "који је очигледно поступао по нечијем плану и налогу, био да банка оде у стечај".

- Као потврда тога стоји чињеница да је привремена управа уведена на полицијски начин, уз примјену, како је то привремена управница у свом извјештају навела - „интервентних тимова“, рушећи на тај начин углед и реноме банке. Такође, у банци за три мјесеца привремене управе ништа није учињено, осим што су нагомилани губици и противзаконито ослобођени депозити једног броја депонената, а понуда за докапитализацију постојећих акционара из редова Атлас Групе није ни размотрена. Све остале активности ЦБЦГ и привремене управе биле су фингиране ради  стварања привида у јавности да нешто покушавају у циљу санирања банке. Сумњам да је стварни интерес групе људи која стоји иза цијелог процеса био да се домогну значајне имовине Атлас групе у Црној Гори, да се ликвидна средства банке, која су износила преко 70 милиона еура, нађу на рачунима Прве банке. У коначном, ЦБЦГ није размотрила све опције санирања банке, нити је то изгледа био њен циљ, а била је дужна да то учини.Атлас банка није била банка која је радила са губитком, никада није била у ситуацији да не извршава своје обавезе, располагала је са значајним ликвидним средствима на рачунима, а привремена управа која уведена на бази тумачења административно-рачуноводствених коефицијената од стране ЦБЦГ...- наводе саопштењем, поред осталог.

Атлас банка, тврде из те групе, никада није нанијела штету банкарском нити финансијском систему Црне Горе.

- Већ је привлачећи велики број иностраних клијената побољшавала  изглед и перспективу цјелокупног банкарског система. Ипак, да правда и савјесни тужиоци постоје и у Црној Гори, доказује кривични  поступак који се води против привремене управнице Атлас банке, Тање Терић,  због незаконитог ослобађања износа депозита депонената у висини од 21  милион еура. У параметрима тако финансијски криминално опустошене банке од  стране привремене управе, којом је руководила привремена управница из  редова ЦБЦГ, касније су се пронашли елементи и разлози за проглашење стечаја над Атлас банком и Инвест банком...- наводе измеђз осталог.

Покренута је међународна арбитражна парница, како појашњавају, којом се од државе Црне Горе  тражи 700 милиона еура обештећења. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:10