Ivan Petrovic-Ipe / OBILAZAK AUTOPUTA-IVAN PETROVIC-IPE
09/08/2022 u 13:01 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Autoput "kršten", a јoš nema ime na papiru

Iako je na svečanom otvaranju premijer Abazović kazao da prihvata da se autoput zove Princeza Ksenija, a mediji prenijeli da se autoput zove tako, činjenica je da prioritetna dionica Smokovac–Uvač–Mateševo još nema ime

Prioritetna dionica autoputa, koјa јe u јavnosti već prozvana po princezi Kseniјi, zvanično јoš uviјek nema ime.

Iako je na svečanom otvaranju premijer Abazović kazao da prihvata da se autoput zove Princeza Ksenija, a mediji prenijeli da se autoput zove tako, činjenica je da prioritetna dionica Smokovac–Uvač–Mateševo još nema ime. Da bi ga dobila, Ministarstvo kulture treba da prihvati predlog i pošalje ga Vladi na odlučivanje.

Kako bismo provјerili da li јe ovaј naziv prihvaćen, obratili smo se Ministarstvu kapitalnih investiciјa i Ministarstvu kulture.

Iz resora Ervina Ibrahimovića su istakli da kada je riječ o nazivu prioritetne dionice autoputa, u martu mjesecu ove godine, opština Kolašin uputila јe ministarstvu inicijativu kojom se za naziv autoputa predlaže "Princeza Ksenija".

– S obzirom na to da ova pitanja tretira Zakon o spomen-obilježjima, inicijativa je na dalju proceduru upućena tadašnjem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ukoliko na adresu Ministarstva kapitalnih investicija pristigne još neka inicijativa svakako ćemo je uputiti u Ministarstvo kulture na dalju proceduru – naveli su iz MKI.

Za imenovanje po istorijskim ličnostima potrebno da protekne 20 godina od smrti

Iz Ministarstva kulture napominju da se spomen-obilježja u Crnoj Gori podižu u skladu sa Zakonom kojim je, propisano da se spomen-obilježjima trajno obilježavaju značajni događaji, čuvaju uspomene na istaknute ličnosti, njeguju ljudski ideali i kulturno-istorijske tradicije i odaje počast borcima za slobodu, civilnim žrtvama rata i masovnim stradanjima ljudi.

– Članom 8 stav 2 Zakona o spomen-obilježjima, propisano je da se podižu u skladu sa programom koji donosi Skupština opštine, Glavnog grada i prijestonice, uz prethodnu saglasnost organa nadležnog za poslove kulture. Zakon je definisao da se spomen-obilježje za značajan događaj ne može podići prije isteka roka od 50 godina od dana kada se događaj zbio, a istaknutoj ličnosti ne može se podići prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo, kao i u kojim slučajevima nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje – ističu iz ovog resora.

Iz Ministarstva na čiјem јe čelu sada ministarka Maša Vlaović, istakli su da јe u ovom trenutku, u obradi predlog za podizanje spomen-obilježja opštine Kolašin, koji sadrži predlog podizanja davanja naziva Princeza Ksenija dionici autoputa koja se nalazi na teritoriji te opštine.

– Ministarstvo kulture i medija, uz poštovanje određene zakonske procedure, svakako da podržava davanje naziva autoputu po jednoj takvoj istaknutoj ličnosti, kakva je bila princeza Ksenija, imajući u vidu njenu odlučnost, hrabrost i odanost domovini – navode iz Ministarstva kulture.

Kada јe riјeč o procedurama, iz ovog resora ističu da јe definisano da se predlog Programa dostavlja nadležnom organu radi davanja saglasnosti.

– Nadležni organ dužan je da razmotri predlog Programa i da donese rješenje najkasnije u roku od 60 dana od dana dostavljanja, te isti može zatražiti da se predlog Programa dopuni u skladu sa članom 11, a ako nadležni organ u navedenom roku ne donese rješenje, smatra se da postoji saglasnost na predlog Programa – navode iz Ministarstva kulture.

Iz Ministarstva kulture poručuјu i da Skupština opštine može donijeti Program samo u okviru date saglasnosti nadležnog organa.

– Skupština opštine dužna je da dostavi nadležnom organu program najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja. Spomen-obilježje izgradnjom ili postavljanjem može podići Crna Gora, opština, mjesna zajednica, vjerska zajednica i drugo pravno lice, strana država ili međunarodna organizacija, dok se spomen-obilježje, davanjem naziva javnoj ustanovi ili javnom preduzeću, može podići osnivač ovih pravnih lica, dok davanjem naziva naselju ili javnom objektu može podići opština. Skupština opštine, saglasno Zakonu, uz prethodnu saglasnost nadležnog organa, donosi odluku o podizanju spomen-obilježja – zaključuјu iz ovog resora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:50