/ - Амбасадорка Хуо Yузхен (фото: фмпрц)
15/11/2021 u 14:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Аутопут позитиван примјер сарадње Кине и Црне Горе

Она је генерално представила механизам сарадње између Кине и земаља централноисточне Европе, наводећи да позитивно оцијењује улогу тог механизма, у који је укључена и Црна Гора

Кинески специјални изасланица за сарадњу са земаљама Централне и Источне Европе (ЦИЕ) Huo Yuzhen казала је у интервјуу за Портал RTCG да је сарадња Кине и Црне Горе плодоносна, истичући да је Пекинг заинтересован да се продубљује сарадња у инфраструктури, заштити екологије, трговини, пољопривреди, туризму и културолошком сектору. Yuzhen је подсјетила да се ове године обиљежава 15 година од успостављања дипломатских односа између Кине и Црне Горе.

-Кинеска страна је спремна да искористи овај важан термин као нову прилику да са црногорским страном појача комуникацију и напредује ка истом правцу, да заједно унаприједимо билатералне односе и развој сарадње између Кине и земаља централноисточне Европе, те да наставимо да продубљујемо сарадњу у инфраструктури, заштити екологије, трговини, пољопривреди, туризму и културолошком сектору, да се залажемо да донесемо више благостања грађанима обје земље- рекла је амбасадорка Huo Yuzhen. 

Она је генерално представила механизам сарадње између Кине и земаља централноисточне Европе, наводећи да позитивно оцијењује улогу тог механизма, у који је укључена и Црна Гора.

-Сарадња између Кине и земаља централноисточне Европе представља платформу регионалне сарадње коју су заједнички обликовале Кине и земље тог региона, укључујући Црну Гору. Та платформа позитивно допринесе реализацији сарадње, wин-wин резултатима и заједничком развоју. Такође је позитивно одиграла улогу у промоцији уравнотежног развоја, убрзавању процеса европске интеграције и обогаћивању садржаја кинеско-европске сарадње- нагласила је Yuzhen. 

Како је рекла, у оквиру тог механизма сарадње, челници Кине и земаља региона састају се сваке године гдје дјеле искуство сарадње и планове за будућу сарадњу. У фебруару ове године, наводи она, састанак челника тих земаља је одржан, због посљедице пандемије, преко видео везе, али повећано је ниво од премијерског нивоа прошлих година на предсједничко ниво.

-Кинески предсједник Xi Јinping 9.фебруара ове године предсједавао је самиту лидера Кине и земаља ЦИЕ, заједно с предсједником Ђукановићем и државницима земаља тог региона размијенио је мишљења о сарадњи и развоју. На самиту је обликован консензус о сарадњи Кине са земљама централноисточне Европе у новој свјетској ситуацији и пружен је нови мотив сарадњи и развоју. У овом тренутку, постигнути плодови и договори на самиту иду ка спровођењу и реализацији. Кинеска страна је спремна да са свим странама заједно искористи самит као нови почетак, промовише сарадњу између Кине и земаља централноисточне Европе да постигнемо више напретка- навела је Huo Yuzhen. 

Како је рекла, сарадња у окриву тог механизма не тиче се само изградње путева и мостова, односно инфраструктуре, него покрива разноврсне секторе. Yuzhen наводи да је Црна Гора врло позитивно одиграла своју улогу у том механизму.

-Црногорска страна досљедно високо цијени и активно присуствује сарадњи између Кине и централноисточне Европе, посебно у еколошком сектору, сарадњи на локалном нивоу и другим секторима. Није само водећа земља под-механизма за заштиту екологије, била је домаћин прве Конференције на мининстарском нивоу о заштити екологије у оквиру механизма сарадње између Кине и централноисточне Европе. Организовала је други Форум главних градова Кине и земаља централноисточне Европе. Кинеска страна високо цијени труд Црне Горе и срдачно захваљује на њеном ангажовању- указала је Yuzhen. 

Што се тиче конкретних пројеката, она сматра да су приоритетна дионица аутопута Бар-Бољаре и вјетроелектрана на Можури, чији су главни извођачи радова кинеске компаније, постали позитивни примјери у оквиру сарадње између Кине и земаља ЦИЕ.

-Истовремено, кинеска страна је сарађивала са црногорском страном у инфраструктури, чистој енергетици, медицини и здрављу као и другим секторима гдје постоји врло ефикасна и плодоносна сарадња. Пројекти приоритетне дионице аутопута Бар-Бољаре и вјетроелектране на Можури су већ постали репрезентативни пројекти у оквиру сарадње између Кине и земаља централноисточне Европе- закључила је Huo Yuzhen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 19:53