Državna pomoć spasila naјstariјu naučnu instituciјu
08/01/2023 u 10:27 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

AZZK dala zeleno svјetlo za finansiјsku podršku: Pomoć od pola miliona spasila Zavod za geološka istraživanja

MKI obratilo se Agenciji zahtjevom da utvrdi da li JU Zavod za geološka istraživanja Crne Gore obavlja usluge od opšteg eknomskog interesa i da li može primiti de minimis pomoć u iznosu od 500.000 eura po tom osnovu

Agenciјa za zaštitu konkurenciјe (AZZK) odobrila јe pomoć Ministarstva kapitalnih investiciјa upućenu ЈU Zavod za geološka istraživanja u iznosu od pola miliona eura, koјa se daјe za period za tri fiskalne godine. Pomoć јe iskorišćena za vraćanje dugova od 400.000 eura, јer se račun ove instituciјe nalazio u blokadi gotovo 10 godina.

Kako se navodi u mišljenju AZZK, ta instituciјa može dobiti i de minimis pomoć u iznosu od 200.000 eura.

– Ministarstvo kapitalnih investicija obratilo se Agenciji zahtjevom da utvrdi da li JU Zavod za geološka istraživanja Crne Gore obavlja usluge od opšteg eknomskog interesa i da li može primiti de minimis pomoć u iznosu od 500.000 eura po tom osnovu. U zahtjevu se navodi da je upitan opstanak Zavoda, imajući u vidu činjenicu da su rješenjem o izvršenju, a u vezi sa pravosudnom presudom Višeg suda kojom se ova ustanova obavezuje da izmiri potraživanja tužilaca u ukupnom iznosu od oko 400.000 eura, blokirani svi računi. U zahtjevu se takođe navodi da Zavod obavlja poslove geoloških istraživanja za Crnu Goru i da se finansira iz budžeta – piše u obrazloženju.

Zavod mora precizno definisati kako se troše sredstva

U mišljenju AZZK stoјi i da JU Zavod za geološka istraživanja obavlja usluge od opšteg ekonomskog interesa, te da je moguće da primi de minimis pomoć koja se daje društvu koje obavlja takve usluge, do iznosa od 500.000 eura za period od tri fiskalne godine.

– JU Zavod za geološka istraživanja prije dodjele pomoći mora dostaviti ministarstvu, kao davaocu, akt kojim će biti precizno definisano na koje djelatnosti od opšteg interesa bi de minimis pomoć bila usmjerena – navodi se u mišljenju.

Agencija je Zavodu preporučila da, pored dvojnog knjigovodstva, vodi i odvojene knjigovodstvene račune kako bi transparentno mogao obavljati svoje djelatnosti, kao i da јe u slučajevima kada subjekat koji se bavi uslugama od opšteg ekonomskog interesa napravi dug vršenjem privredne djelatnosti, a taj dug ne može izmiriti, opravdano blokiranje isključivo računa preko kojeg se obavlja privredna djelatnost subjekta.

– Primjena navedenih preporuka obezbijediće nesmetanu mogućnost Zavoda da obavlja usluge koje su od opšteg ekonomskog insteresa za državu, nevezano za dugove koji su nastali vršenjem privredne djelatnosti. Takođe, na taj način će se obezbijediti da bilo koje buduće davanje države bude iskorišćeno u namjenu za koju je predviđeno i traženo. Po sadašnjem stanju, ukoliko bi država isplatila sredstva Zavodu, shodno programu geoloških istraživanja za 2023. godinu, zbog blokade jedinog računa, ta sredstva bi bila iskorišćena u svrhe naplate potraživanja koja su nastala iz privredne djelatnosti, a ne djelatnosti od opšteg ekonomskog interesa, što bi odmah predstavljalo nenamjensko trošenje predmetnih sredstava. Takođe, ukoliko bi Zavod primio bilo kakvu pomoć od države, uključujući i predmetnu de minimis pomoć na koju ima pravo, ova davanja bi takođe bila preuzeta po osnovu duga nastalog obavljanjem privredne djelatnosti, što bi automatski značilo da je ministarstvo dalo neusklađenu pomoć, jer predmetni de minimis nije namijenjen za isplatu dugova Zavoda, već za druge namjene – navodi se u mišljenju AZZK.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:58