/ - FOTO: DAN/ŽELJKO ŠAPURIć
23/02/2024 u 15:39 h
Nevena Bulajić, G.B.Nevena Bulajić, G.B.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjednica akcionara EPCG kasni više od sedam sati, čeka se odluka Vlade

Početak vanredne Skupštine akcionara Elektroprivrede Crne Gore i dalje se čeka

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) večeras će na vanrednoj sjednici imenovati novi sastav Odbora direktora. Sjednica kasni više od sedam sata, a iz menadžmenta ove kompanije kažu da će biti održana nakon što Vlada Crne Gore donese odluku o sastavu Odbora direktora ove kompanije. Prema saznanjima "Dana" Vlada bi o ovom pitanju trebalo da odluči najkasnije za sat nakon čega bi sjednica Skupštine akcionara trebala da bude održana.

Odlaganje sjednice akcionara nastupilo je zbog nezadovoljstva pojedinih funkcionera Poketa Evropa sad (PES) koji traže da se revidira odluka koja je juče usvojena na sjednici Vlade i da se u Odbor direktora EPCG ispred ove partije imenuje Radovan Bijelić umjesto Bojane Savić

"Vijesti" su objavile prepisku poslanika PES-a koja se vodila na društvenim mrežama u kojoj oni navodno prijete zakazivanjem konferencije za novinare zbog neimenovanja Bijelića. 

Poslanik PES-a Vladimir Bakrač kazao je "Danu" da je riječ o privatnoj prepisci izmedju njegovih kolega i njega.

- To nije bila nikakva prijetnja, a ja sam samo emotivno reagovao, jer smatram da takve odluke ne možemo da donosimo preko Twiter-a ili bilo kojih drugih društvenih mreža. Ovdje se ne bira nikakav mesar i to ne treba da bude nikakva negativna konotacija. Riječ je o mladom čovjeku, magistra ekonomskih nauka i samo sam zbog toga reagovao -  kazao je Bakrač i istakao da je želio da stane u odbranu kolege.

image
- FOTO: DAN/ŽELJKO ŠAPURIć


Predsjednik Odbora direktora EPCG Ivan Bulatović saopštio je da konsultacije još uvijek traju i da nemaju konkretne informacije o početku sjednice.

- Bićete blagovremeno obavješteni o daljem postupku. Razlog kašnjenja skupštine su konsultacije većinskih akcionara koje su u toku. Sjednica se mora održati danas, a ukoliko dogovor ne bude postignut, biće vjerovatno odložena u skladu sa Statutom društva - kazao je Bulatović.

Istakao je da se radi o situaciji koja se prvi put dešava i da su i sami iznenađeni.

image

Golub Bojanić

- FOTO: DAN

Manjinski akcionari su kritikovala ponašanje Vlade Crne Gore. Smatraju da nisu ispoštovani. Golub Bojanić obratio se Bulatović i kazao da se radi o neozbiljnosti Vlade. 

- Zar oni misle da mi funkcionišemo kao oni, pa ovo je ozbiljna kompanija. Kako će biti kad ovo čuju tri eksperta koje je nadležno ministarstvo predložilo za Odbor EPCG, sta će oni misliti o nama i gdje dolaze u ovakav neuređen sistem Vlade. Misli li se da je ovo premijera Spajića ili ministra Mujovića, da je ovo njihova "đedovina". Oni su na tom mjestu na račun naroda. Ovo je nas, manjinskih akcionara i ovo je čisto ponižavanje instituta manjinskog akcionara i akcionara. Mi smo ljudi koji smo uložili novac u ovu kompaniju. Ovo je zastiđe za državu - kazao je Bojanić. 

image

Nataša Backović

- FOTO: DAN

Nataša Backović, manjinska akcionarka, istakla je da materijal nisu dobili u skladu sa zakonom. 

- Skupština nije zakazana po zakonu jer mi nismo dobili biografije predloženih kandidata za Odbor direktora. Odazvali smo, ispoštovali vas kao rukovodioce, da bi doživjeli poniženje od tamo nekih predstavnika političkih partija koje nijesu ni postojale kad je postojala EPCG. O ovoj Vladi je nepotrebno diskutovati kad oni ni nakon tri sata, koliko ovdje čekamo, nijesu uspjeli da se daju informaciju nego politički trguju - kazala je Backović. 

Ona je dodala da oni nisu politička partija nego EPCG, "najjači privredni subjekat Crne Gore."
 

Podsjećamo, juče je saopšteno da će novi članovi odbora direktora EPCG ispred političkih stranaka biti Milutin Đukanović iz Nove srpske demokratije (NSD), Neven Gošović iz Demokratske Crne Gore, Bojana Savić iz PES-a i Tahir Đonbaljaj iz Demokratskog saveza Albanaca.

Đukanović i Đonbaljaj su članovi i dosadašnjeg saziva odbora. Pored njih, Skupština akcionara imenovaće tri nezavisna kandidata, koja je ranije predložio ministar energetika Saša Mujović.On je za članove ranije predložio dekana Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Mančesteru Jovicu Milanovića, profesora Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Vladimira Katića i profesora na ETF-u u Podgorici Zorana Miljanića.

Promjene u Bordu EPCG: Nova imena Katić, Milanović i Miljanić

Skupština akcionara EPCG je zakazana za danas na zahtjev Vlade – Ministarstva energetike i rudarstva, nakon što je stupila na snagu izmjena Zakona o privrednim društvima koja je skratila rokove za zakazivanje i održavanje skupština akcionara.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:42