Фото: ЦБЦГ / - IGOR SLJIVANCANIN
07/04/2022 u 11:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жугић-Шелдон: Банкарски сектор, који чини преко 90% финансијског система у ЦГ, стабилан

Стратешки оквир ће, по ријечима Шелдона, бити усмјерен на два главна циља, и то: повећање отпорности економије и одрживију заштиту животне средине

Гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић са сарадницима састао се са шефом Канцеларије Свјетске банке за Црну Гору и Босну и Херцеговину Кристофером Шелдоном. 

На састанку је било ријечи о актуелној економској ситуацији у Црној Гори и утицају који на њу може имати рат у Украјини. Констатовано је да је банкарски сектор, који чини преко 90% финансијског система у Црној Гори, стабилан и да главни индикатори пословања банака биљеже позитивне трендове. 

-Свјесна несигурности усљед актуелних геополитичких дешавања, али и даље неизвјесног окончања пандемије КОВИД-19, Централна банка пажљиво прати ситуацију како би, у случају потребе, примијенила адекватне макропруденционе мјере- казао је гувернер Жугић. 

Гувернер је захвалио  Шелдону на техничкој помоћи коју ова институција пружа Централној банци Црне Горе, а која се односи на област модернизације платног промета, кроз подршку за израду техничке спецификације за систем инстант плаћања и стандардизовање националног QР кода. Истакнуто је да Централна банка Црне Горе у потпуности подржава пројекат модернизације платних система земаља Западног Балкана, који се реализује уз подршку Свјетске банке, Европске комисије и Регионалног Савјета за сарадњу (РЦЦ), а који ће земљама учесницама омогућити значајно унапређење ефикасности међународног платног промета, даље јачање стандарда сајбер безбједности и смањење трошкова дознака.

Г. Шелдон је истакао да је Свјетска банка посвећена наставку сарадње са Црном Гором, те да ће будућа подршка бити дефинисана кроз нови Стратешки оквир партнерства Свјетске банке са Црном Гором за наредни петогодишњи период, који је у припреми. Стратешки оквир ће, по ријечима г. Шелдона, бити усмјерен на два главна циља, и то: повећање отпорности економије и одрживију заштиту животне средине. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:34