/ фото: Срђа Бољевић
20/10/2021 u 15:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Банке одобриле 3,53 милијарде еура кредита

Према подацима Централне банке, до краја августа је у односу на исти период прошле године одобрено девет одсто више кредита

Банке су до краја августа одобриле кредите од укупно 3,53 милијарде еура, што је раст од 3,3 одсто на мјесечном нивоу. Према подацима Централне банке, до краја августа је у односу на исти период прошле године одобрено девет одсто више кредита.

Однос између кредита и депозита на крају августа је благо смањен у односу на јул, као и у односу на исти период прошле године и износио је 0,88. Банке су по основу кредита највише потраживале од нефинансијског сектора и становништва, 72,6 одсто.

Укупни депозити у августу су у односу на јул порасли 4,2 одсто на 3,99 милијарди еура. Орочени депозити чинили су 23 одсто укупних, а они по виђењу 75 одсто. Преосталих два одсто односило се на средства на есцроw рачуну.

У структури орочених депозита највеће учешће имали су они рочности од три мјесеца до једне године, 47 одсто, док су они од једне до три године чинили 32,6 одсто.

Укупни депозити становништва на крају августа су износили 1,34 милијарде еура, што је 3,1 одсто више него у јулу. У рочној структури депозита становништва, орочени су чинили 34 одсто, а они по виђењу 66 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:12