Портонови / Архива
01/06/2022 u 08:30 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бемакс” пред Привредним судом води спор против „Пицароти Монтенегра”: Партнери на пројекту туже се због депозита

„Бемакс” тражи наплату дуга од скоро 54 хиљаде еура. Из „Пицаротија” тврде да је Привредни суд ненадлежан за овај спор и захтијевају да се иде на арбитражу, која је предвиђена уговором

Грађевинска компанија "Бемакс" пред Привредним судом покренула је спор против партнера из пројекта "Портонови" и главног извођача радова на том пројекту фирме "Пицароти Монтенегро" ради наплате дуга у износу од 53.986 еура на основу задржаних средстава, односно гарантног депозита са затезним каматама.

У предлогу за извршење "Бемакс" наводи да је дужник, сходно одредбама уговора, имао право да задржи износ од 10 одсто вриједности изведених радова, а максимално пет одсто од уговорених радова.

– Прву половину, од 53.986 еура задржаних средстава дужник је био дужан да плати у року од 35 дана од издавања потврде о преузимању радова, на шта су били позвани након истека овог рока – пише у документу.

Како дуг није исплаћен до 7. јула 2021. године, "Бемакс" је јавном извршитељу упутио предлог о извршењу.

У одговору на тужбу, компанија "Пицароти Монтенегро" истиче да је јавни извршитељ ненадлежан, те да је подизвођачким уговором предвиђено да ће сваки спор бити ријешен у складу са правилима мирења и арбитраже Међународне трговачке коморе од стране једног или више арбитара, те да је стварна надлежност у ствари пред Арбитражним судом у Женеви.

Уплате касниле и у току извођења радова

У току изградње луксузног ризорта Портонови у више наврата било је полемике на релацији инвеститор – извођач – подизвођач због наводног кашњења уплата новца за изведене радове.

Инвеститор пројекта била је азербејџанска компанија "Азмонт", док је извођач била компанија "Пицароти Монтенегро" са сједиштем у Херцег Новом, као ћерка фирма истоимене швајцарске компаније. Ова компанија ангажовала је и бројне домаће, регионалне, али и европске компаније као подизвођаче на овом пројекту. Због кашњења са радовима, бројне компаније покренуле су спорове против инвеститора и извођача пред домаћим, али и пред међународним судовима.

На припремном рочишту, правна заступница "Бемакса" истакла је да тужени, односно компанија "Пицароти Монтенегро" не оспорава потраживања, те да се ради о стриктно правном питању, те да није потребно спровођење вјештачења.

– Што се тиче доспјелости потраживања, у уговору је јасно дефинисано када доспијева исплата првог дијела задржаних средстава и предлажемо да суд прибави доказе од инвеститора, а то је потписани анекс уговора са инвеститором "Азмонт Монтенегро", да ли је исплаћен први дио задржаних средстава, јер смо у сазнању да су исплаћена средства и да је потписан анекс главног уговора, који ми никада нисмо добили – навела је заступница "Бемакса" на припремном рочишту.

Заступница туженог саопштила је да остају при захтјеву да се Привредни суд огласи ненадлежним, имајући у виду да су странке уговориле арбитражу у складу са чланом 21 ЗПП-а.

Заступница "Пицаротија" је доставила и картицу промета у којој стоји да повраћај средстава од инвеститора није извршен.

– У односу на наводе, истичемо и да споримо основ и висину потраживања, имајући у виду да ће финални износ бити одређен окончаном ситуацијом – навела је правна заступница "Пицаротија".

О предлозима, доказима, евентуалним вјештачењима и приговору надлежности суд ће се изјаснити у току главне расправе, а судија Фарук Мушовић је наредно рочиште заказао за 13. септембар у 11.30 часова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:14