Радници некадашњег КАП-а / -SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC
05/02/2022 u 13:28 h
Draško Milačić, Marko StojanovićDraško Milačić, Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Без плата и пензија остаје 150 радника КАП-а?

Сви радници који су добили отказ, а не буду поново ангажовани или немају услов за пензију, добијаће наредних шест мјесеци 450 еура или док не нађу пословни ангажман од компаније Унипром, како је Веселин Пејовић јавно и обећао, казао је „Дану“ Дожић

Око 150 бивших радника Комбината алуминијума који су стекли услове за пензију највјероватније неће добити 450 еура од Унипрома у наредних шест мјесеци. Њима је тако саопштено прије гашења КАП-а, а "Дан" је трагом те информације послао питања Унипрому.

– Сви радници који су добили отказ, а не буду поново ангажовани или немају услов за пензију, добијаће наредних шест мјесеци 450 еура или док не нађу пословни ангажман од компаније Унипром, како је Веселин Пејовић јавно и обећао – казао је "Дану" власник Алинда и дугогодишњи главни човјек за производњу у КАП-у Небојша Дожић половином јануара.

”Дио бивших запослених у КАП-у највјероватније неће добити 450 еура од Унипрома

"Дан" је након његовог одговора још једном послао питања Унипрому тражећи податке о броју пензионера, те још једном упитао да ли ће пензионерима плаћати зараде наредних пола године, с обзиром на то да су стекли право на пензију, али је не могу остварити из разлога што им није уплаћен бенефицирани радни стаж од 2006. године до 2021. Од 2006. године до половине 2013. године то је била обавеза власника руског ЦЕАК-а, док у стечају није јасно одређено чија је обавеза уплата бенефиција, с обзиром да су се радници водили као радници КАП-а у стечају.

Протест у понедјељак

Бивши радници КАП-а су казали "Дану" да ће се у понедјељак окупити испред Владе и тражити састанак са представницима извршне власти. Они ће тражити од Владе да им уплати бенефицирани радни стаж и тако омогући пензионисање.

ЕПЦГ је, како су навели, обећала да ће радницима помоћи, те они траже од Владе, као власника ЕПЦГ, да им преко тог предузећа уплати бенефицирани радни стаж. За уплату бенефиција је потребан значајан износ новца.

Бивши радници ће се испред Владе окупити у понедјељак у девет часова.

У вези са додатним питањима послатих Унипрому, а у вези са бившим радницима КАП-а, из те фирме су нам казали да је укупно остало да ради око 200 радника у фабрикама у кругу КАП-а, док су се остали пријавили на биро за запошљавање.

– Вјерујемо да ће бити примљени у ЕПЦГ, као што су из те компаније и најавили. Наравно, ми ћемо поменути новац уплаћивати као помоћ радницима док се не запосле и снађу у ових шест мјесеци – казали су из Унипрома.

Тиме нијесу конкретно одговорили на питање у вези са исплатама за раднике који су стекли услове за пензију.

Бивши радници су нам казали да су разговарали прије десетак дана са Дожићем и да им је речено да ће први мјесец сви радници ићи на списак за исплату, па ће како се ко од радника буде пензионисао и запослио бити уклањан са списка за исплату 450 еура. Односно да ће и радници који су стекли услове за пензију, а не могу се пензионисати бити на списку за исплату од 450 еура. Хоће ли тако бити знаће се крајем фебруара, када ће бити исплаћен плата за јануар.

Примарне производње у КАП-у нема од 1. јануара. Унипром, који организује производњу од јула 2014. године, одлучио је да прекине са производњом јер није могао да договори прихватљиву цијену електричне енергије са Електропривредом, као ни са другим снабдјевачима електричне енергије. Због тога су одлучили да плански угасе ћелије Електролизе и да раскину уговоре са неколико сттоина радника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 17:16