Barska plovidba / - FOTO: RTCG.ME
23/03/2024 u 16:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bez pomorske linije Bar-Bari i ovog ljeta

Na pomorskoj liniji Bar-Bari drugu godinu za redom neće saobraćati putnički brod tokom ljetnje turističke sezone.

U ovoj pomorskoj kompaniji saznajemo da nije bilo interesovanja vlasnika brodova za liniju Bar-Bari jer za sada nemaju adekvatan feribot za noćna putovanja, saznaje Primorski portal u Barskoj plovidbi.

Bar i Crna Gora su dočekali da u godini jubileja, 60 godina od kada je uspostavljena jedina redovna pomorska linija Bar-Bari –Bar, nema feribota koji povezuje obale Crne Gore i Italije.

Barska plovidba ostala je bez svog putničkog broda “Sveti Stefan II” decembra 2016. godine nakon što je izgubio klasu. Od tada narednih šest ljeta, sezonski na liniji Bar – Bari, plovio je feribot „Dubrovnik“ koji je bio u vlasništvu hrvatske “Jadrolinije”.

Nakon što su Hrvati prodali feribot “Dubrovnik” prošle ljeto, a i očigledno i ovog nema adekvatnog broda na tržištu, odnosno kompanije koja je zainteresovana za pomorsku liniju Bar-Bari-Bar, crnogorski “prozor u svijet” pomorskim putem ostaje “zatvoren”.

Radulović: Vraćanje pomorske linije Bar-Bari teško realizovati

Na pragu aprila tonu i poslednje nade, i pored optimističnih najava iz Vlade.

Iz Vlade Crne Gore su prošle sedmice najavili da će obnoviti pomorsku liniju sa Italijom, feribotom na relaciji Bar – Ankona već tokom 2024. To je zaključeno tokom sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i prvog čovjeka kompanije Adria Ferries Alberta Rosija.

Usaglasili su Spajić i Rosi: “Feribot će biti najbrža konekcija Crne Gore sa zapadnom Evropom”. Rosi nam je pojasnio “brži feribot iz Ankone može da stigne do Crne Gore za 10 sati”

Konstatovano je da bi otvaranje ove linije, moglo pozitivno da utiče na turizam u obje zemlje što je tačno.

Međutim, i ako bi kompanija Adria Ferries imala interes tokom dva-tri mjeseca da povezuje Bar i Drač na usputnim putovanja iz Drača prema italijanskoj luci, ostaju upitne tehničke karakteristike njihovih brodova kao i uslovi na Gatu 5 Luke Bar. Suštinsko je pitanje bezbjednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:57