Hotel ”As” / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
04/12/2022 u 18:26 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivšem vlasniku hotela na Perazića dolu Uprava javnih radova ostala dužna 180.000 eura

Vlasnici kompanije "Neimar" su Dejan i Neđeljko Gardašević, protiv kojih je nekadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma podnijelo krivične prijave

Pripremno ročište u sporu koji kompanija "Neimar inženjering" vodi protiv Uprave javnih radova zbog nenaplaćenih 180.000 eura potraživanja odloženo je za 19. januar.

Uprava za kapitalne projekte tražila je odlaganje uz obrazloženje da im nije dostavljena okončana situacija kako bi se izjasnili.

Pravni zastupnik kompanije "Neimar inženjering" je saopštio da se ne protivi zahtjevu za odlaganje, uprkos tome što je tuženoj strani dostavio okončanu i korigovanu okončanu situaciju.

Vlasnici kompanije "Neimar inžinjering" su Dejan i Neđeljko Gardašević, protiv kojih je nekadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma podnijelo krivičnu prijavu jer su, navodno, dostavili lažnu garanciju ruske Sberbanke od tri miliona eura da će dovršiti hotel "As" u Perazića dolu.

image

Neđeljko Gardašević i Vladislav Popović 

Foto: IVAN PETROVIC - IPE

Ta prijava, međutim, nije uticala na odluku Uprave da im povjeri isto toliko vrijedan posao rekonstrukcije zatvorenog bazena u Кotoru.

Hotel nikad nije završen

Gardaševićima i njihovim ruskim partnerima Vlada je 2002. godine prodala hotel "As" za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva "Budvanskoj rivijeri".

Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22.000.000 maraka i da će završiti izgradnju do kraja 2003. godine.

Iako zamišljen kao kompleks sa pet zvjezdica, posao nikada nije završen.

Investitor je probio brdo, izgradio dodatak od stotinu metara, nadogradio objekat tako da ima 18 spratova i izgradio garažu.

Specijalno državno tužilaštvo je još u aprilu 2016. godine formiralo predmet povodom privatizacije hotela "As".

Ministarstvo održivog razvoja je čak pokušalo da u budvanskom katastru hotel preknjiži na "Budvansku rivijeru", ali je Uprava za nekretnine odbila takav zahtjev.

Кompaniju "Neimar inžinjering" osnovao je Neđeljko Gardašević, a njegov sin Dejan je izvršni direktor. Gardaševići su rukovodioci i u kompaniji "Nega turs Montenegro", koja nikada nije završila hotelski kompleks "As".

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, osnivači "Nega tursa" su preduzeća Montena invest limited i Nikats engineering limited. Predsjednik odbora direktora je Dejan Gardašević, a članovi Neđeljko Gardašević i Viktor Mazanov.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u martu 2016. podnijelo krivičnu prijavu protiv šest osoba, predstavnika investitora u izgradnji hotela "As" – kompanija Montena invest i Nega turs, Dejana i Neđeljka Gardaševića, Vladislava Popovića, Viktora Mazanova i dvije nepoznate osobe.

Tada su u ministarstvu na čijem je čelu bio Branimir Gvozdenović utvrdili da nije valjana garancija ruske Sberbanke od 3.000.000 eura koju je kompanija "Nega turs" uz aneks ugovora priložila za hotel "As" u Perazića dolu.

Osim poslova rekonstrukcije kotorskog bazena i gradnje hotela "As", ova kompanija došla je u žižu javnosti i u poslu natkrivanja bazena SC "Morača" u Podgorici, koja je koštala 1,95 miliona eura.

Кompanija "Neimar" prethodnih godina i decenija vrlo često je dobijala poslove rekonstrukcije i izgradnje državnih projekata, ali nismo uspjeli da saznamo za koje tačno projekte im je država ostala dužna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:52