Настављају са протестима / -SRDJAN BOLJEVIC
07/06/2022 u 08:29 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници Монтенегроерлајнза не желе да заврше као друга угашена предузећа

Министар Ибрахимовић нам није давао никаква обећања, али је исказао жељу да се пронађе рјешење за бивше раднике који су остали без примања, казао је представник радника Миљан Перовић

Бивши радници Монтенегроерлајнза (МА) и данас ће на пола сата блокирати саобраћајницу ка аеродрому у Голубовцима, а убудуће ће то чинити два пута седмично, како би упозорили Владу да и даље чекају на рјешавање својих проблема, односно повезивање радног стажа за последње три и по године, од 2017, отпремнине и седам заосталих зарада до одласка компаније у стечај.

Један од представника радника Миљан Перовић истакао је да и даље вјерују у договор са Владом, те да и новој, као и претходној влади нуде сарадњу и проналазак решења за излазак из кризе.

– Недавно смо одржали састанак са новоименованим министром капиталних инвестиција Ервином Ибрахимовићем, коме смо изложили своје проблеме. Он нам није давао никаква обећања, али је исказао жељу да се пронађе рјешење за бивше раднике који су остали без примања. Саопштено нам је да се чека именовање новог секретара за саобраћај, што би могло да доведе до новог састанка и евентуалног проналаска решења за бивше раднике. Министра смо упознали са свим захтјевима и ресурсима којима располаже МА у стечају – казао је Перовић.

Перовић истиче и да је претходна влада направила грешку оснивањем нове компаније, јер се то види из финансијских резултата.

– Ако је квартални минус Ту Монтенегра био 2,5 милиона, претпоставља се да је за ових годину дана летења минус порастао на 10 милиона еура. Успоредбе ради, нова компанија има око 120 запослених и два ваздухоплова, док је Монтенегроерлајнз у току свог пословања имао око 400 запослених и био у минусу од око седам до осам милиона годишње. МА је годишње превозио око 660.000 путника, а нова компанија много мање. Из овога се јасно види да је оснивање нове компаније била грешка – навео је Перовић.

И даље се не зна гдје је мотор авиона

Перовић је истакао да је и даље непознаница гдје се налази мотор од авиона регистрованог као 40А0Б, а зна се да нова компанија изнајмљује мотор за тај авион.

– Изнајмљивање траје већ око седам-осам мјесеци. Изнајмљивање мотора се сматра најнеповољнијим аранжманом у авијацији, иако то може да се деси свакој авио-компанији, што додатно повећава средства која се троше на нову компанију – истакао је Харбић.

Он је истакао и да је недавно дио имовине био оглашен за продају, међутим, није било заинтересованих купаца, те да је сада имовина препуштена зубу времена.

Перовић даље наводи да су спремни да са новом владом нађу договор за излазак из безнадежне ситуације, а до тада ће протестовати два пута седмично.

– Уколико добијемо било какву повољну вијест од стране Владе, или евентуално неку гаранцију, спремни смо да смањимо интензитет протеста или их евентуално обуставимо. Учили смо на примјерима бројних предузећа која су отишла у стечај и нећемо дозволити да завршимо на исти начин. Последњу плату смо примили у октобру 2020. и од тада су радници остављени на цједилу – истакао је Перовић.

Перовић наводи и да је стечајни управник Саша Зејак заједно са радницима успио да очува ресурсе компаније.

– Једино решење је да Влада купи Монтенегроерлајнз и споји га са новом компанијом и искористи ресурсе који су јој потребни за опстанак комерцијалне авијације, а остале да прода. Нас су контактирале стране компаније које имају интересовање за куповину одређеног дијела ресурса – закључио је Перовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:47