Са недавног протеста / IVAN PETROVIC-IPE
06/02/2022 u 08:06 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници „Радоја Дакића“ чекају исплату 30 милиона еура

Ми захтијевамо да се исплата радника настави и да се средства која су сада на рачуну, подијеле радницима на основу документације коју имамо. До сада је подијељено око 10,5 милиона еура, а колико смо упознати, на рачуну има око 30 милиона еура, казао је представник радника, Милан Вукчевић

Радници некадашњег индустријског гиганта "Радоја Дакића" траже од стечајног управника да се новац од продаје имовине компаније прослиједи њима, како би се намирила преостала дуговања. Од продаје имовине, приходовано је око 40 милиона, а око 10 милиона еура је већ подијељено радницима.

Како истиче један од представника, Милан Вукчевић, већи дио имовине фабрике је уновчен, зна се тачно колико средстава има на рачуну, а зна се и која је динамика прилива.

– Такође је познато да је 11. априла прошле године приходовано шест милиона, 9. јула нешто више од 16 милиона, а 24. децембра око 3,8 милиона еура. Обраћали смо се стечајном управнику, који је најавио да је спреман да саслуша наше захтјеве. Ми инсистирамо да донесе одлуку о диоби новца свим радницима – поручио је Вукчевић.

“Дакићевци“ протестују дуже од деценије

Бивши радници фабрике "Радоје Дакић" протестују дуже од деценије, тражећи од државе да им се исплате потраживања по различитим основама. Фабрика је 1997. године запошљавала око 1.800 радника, а у стечај је отишла званично 2016. године, тачно 70 година након оснивања. Радници су са протестима почели 2009. године, а недавно су обиљежили и 13 година од почетка свакодневних протеста које су одржавали испред најзначајнијих државних институција. Радници покушавају да наплате своја дуговања већ дужи период, а на недавном протесту истакли су да је од почетка протеста, преминуло преко 700 колега, који нису дочекали правду.

Вукчевић наводи и да је обуставом исплате средстава проузрокована штета странкама у поступку, односно некадашњим радницима компаније "Радоје Дакић".

– Да ли је штета учињена намјерно или крајњом непажњом не знамо, али је због неколико судских процеса обустављена исплата. Ми захтијевамо да се исплата радника настави и да се средства која су сада на рачуну, подијеле радницима на основу документације коју имамо. До сада је подијељено око 10,5 милиона еура, а колико смо упознати, на рачуну има око 30 милиона еура – наводи Вукчевић.

Он истиче да од ових 30 милиона, све иде радницима, али да ће свота новца бити исплаћена на основу заложног права које има сваки радник понаособ.

– Од тих тридесет милиона све ће ићи нама, неко ће се намирити у потпуности, док ће остали радници добити само дио својих потраживања. Држава има потраживања од око два и по милиона на основу пореза. Ми ову исплату чекамо већ годину дана, раније је било приче да нема новца, а новца и те како има, још од раније, плус ове продаје од прошле године. Држава је куповала имовину, као и неколико великих домаћих инвеститора – навео је Вукчевић.

Радници, према Вукчевићевим наводима, траже да се поступак убрза, јер се трошењем времена и успоравањем исплате наноси штета свим радницима.

– Основано сумњамо да стечајни управник намјерно пропушта да изврши радње које је дужан. Формирана је радна група од стране Владе, а нашег представника нема у том тијелу, иако је формирана још није почела са радом. Обраћали смо се и премијеру Здравку Кривокапићу, министрима Јакову Милатовићу и Милојку Спајићу, као и предсједнику Скупштине Алекси Бечићу, али нико није нашао за сходно да нас прими – казао је Вукчевић.

Наша редакција је покушала да ступи у контакт са стечајним управником Младеном Марковићем, како би провјерили због чега новац није исплаћен, али није одговарао на позиве и поруке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:30