Протест радника Радоја Дакића / фото: ИВАН ПЕТРОВИЋ ИПЕ
20/01/2022 u 06:59 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници Радоја Дакића јуче обиљежили 13. година од првог протеста, чека се одлука Уставног суда

Бићемо против свих који су се оглушили о Уставу, закону и другим актима, а своја знања подијелићемо са тужилаштвом, поручио је Вукчевић

Бивши радници Радоја Дакића окупили су се јуче испред Владе и Уставног суда. Протесте којима траже исплату преко 30 милиона еура почели су тачно прије 13. година, 19. јануара 2009. године.

Представник радника Милан Вукчевић казао је јуче да је око 240 радника добило нематеријалну штету по два пута, док око 800 радника није добило ништа. Истакао је и да је откако протестују око 700 радника преминуло.

– У уставним жалбама тражили смо надокнаду материјалне и нематеријалне штете, а тројица судија који су имали привилегије бивше власти, изгласали су само нематеријалну штету. За овај предмет био је прописан посебан временски рок, а поред тога исти је био од посебног значаја за заштиту зајемчених права на које се указивало у уставној жалби. Закључно са 28. августом 2018. године, Уставни суд је свакодневно, до доношења одлуке, кршио члан 39. Бићемо против свих који су се оглушили о Уставу, закону и другим актима, а своја знања подијелићемо са тужилаштвом – поручио је Вукчевић.

Од Уставног суда, како је казао, траже да донесе одлуку, како би након исцрпљивања свих правних љекова, могли да правду потраже пред Судом за људска права у Стразбуру.

Истакао је да је поступак неоправдано дуго вођен, те да је уклоњен временски рок који је предвиђао 18 мјесеци да се одлучи о Уставним жалбама.

– Жалбе смо поднијели у фебруару 2017. године, и тражимо да се овај процес коначно заврши пред нашим судовима како би се обратили Стразбуру, јер је Уставни суд био институција под јаким политичким утицајем бивше власти. И даље остаје питање, како ће преко 700 бивших радника, који су преминули примити лични доходак – поручио је Вукчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:18