Грађански покрет УРА / - фото: ГП УРА
29/12/2023 u 11:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bjelopoljska URA: Bivši prosvjetni radnici, a sada poslanici Obradović i Andrić protiv svoje profesije i kolega

Umjesto da traže i podrže povećanje plata u prosvjeti, znajući da je prosvjeta jedan od elementarnih stubova svake države Obradović i Andrić su odabrali lični politički konformitet i interes, kazali su iz GP URA

Iz bjelopoljskog odbora Građanskog pokreta URA kazali su da su poslanici Vaso Obradović i Jelenka Andrić glasanjem protiv amandmana poslanika URA, a kojima je bilo predviđeno povećanje plata prosvjetarima od 10 odsto, pokazali građanima i kolegama koji je njihov prioritet -  "očigledno lična politička kalkulacija, a ne doprinos profesiji koja se nalazi na društvenoj margini".

Kako su kazali, umjesto da traže i podrže povećanje plata u prosvjeti, znajući da je prosvjeta jedan od elementarnih stubova svake države i ukoliko se taj stub zaljulja nastaje velika prijetnja po čitavo društvo, Obradović i Andrić su odabrali lični politički konformitet i interes.

- Da li ste se makar za trenutak zapitali da li ste ovim što ste planirano uradili demotivisali svoje kolege, prosvjetne radnike koji usljed niske plaćenosti i vezanosti ruku po pitanju prava sve više gube na autoritetu i kvalitetu nastave. Kao ljudi koji imaju radno iskustvo u prosvjeti znate da ulaganjem u prosvjetu ulažemo u dugotrajnu investiciju, u najvrednije što država ima – a to su buduće generacije. Dovoljno je bilo samo da se osvrnete oko sebe, jer ste i sami govorili da je politika napravila prosvjetne radnike građanima drugog reda koji se bore za golu egzistenciju. Samo se prisjetite da su neki od vas i više od deset godina radili na ugovorima, bez riješenog stalnog radnog odnosa, za plate od kojih ste jedva mogli prehraniti svoje porodice. Samo je trebalo da skupite hrabrosti i odlučnosti da glasate za oblikovanje bolje budućnosti i boljeg obrazovanja, ostvarivanje potpune ravnopravnosti koja bi značila iskrenu brigu za zdravije društvo i boljI položaj prosvjetnih radnika u Crnoj Gori - navodi URA.

Iz bjelopoljske URA su podsjetili da je 43. Vlada povećala plate prosvjetnim radnicima za 20 odsto, što je najveće povećanje u posljednjih 10 godina.

- Takvu odluku ste dočekali sa oduševljenjem jer ste u tom periodu u ruci nosili dnevnik. Ako prosvetni radnici koji su možda najsvjesniji dio ovog društva ne dignu svoj glas protiv  nepravde i kršenja prava, ko će to uciniti - poručuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 20:17