Vujović / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
08/02/2023 u 12:09 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Blizu 200 radnika Željezare očekuje posao u martu

Znaamo da niko ne može bolje obavljati poslove u pogonima Željezare od nas koji smo tu godinama radili, kazao je predsjednik sindikata Ivan Vujović

Radnici nikšićke Željezare očekuju da bi od marta njih 229 koji su prethodnih mjeseci protestovali budu zaposleni u novoformiranoj kompaniji "Željezara Solar" čime bi se okončala njihova borba za radna mjesta, saopštio je za "Dan" predstavnik sindikata radnika Ivan Vujović.

On je istakao da su pregovori sa Elektroprivredom završeni prethodnih dana, te da je postignut načelni dogovor da se za početak angažuje 197 radnika.

– Posle nekolika dana pregovora i razgovora došli smo do zajedničkog zaključka interesa da se odmah uposli 197 radnika i da posle uplate druge rate turskom investitoru, osam dana kasnije uđemo u fabriku. Ti radnici koji tada budu uposleni imaće ugovor o djelu – saopštio je Vujović.

Prema informacijama kojima radnici raspolažu, konkurs o zapošljavanju radnika u novom preduzeću trebao bi da bude raspisan 1. marta, a prema biznis planu preduzeća planirano je zapošljavanje do 500 radnika.

image
Foto: NEVENA BULAJIć

– Svi ćemo se prijaviti na taj konkurs. Očekujemo da mi kao doskorašnji radnici ispunimo uslove konkursa, odnosno budemo najbolje rangirani, jer znamo da niko ne može bolje obavljati poslove u pogonima Željezare, od nas koji smo tu godinama radili. Posle osam mjeseci nevjerovatne borbe, radnici jedva čekaju da uđu u pogone i da počnu da rade i da zarađuju za sebe i svoje porodice. Pokazali smo da se ipak borba isplati, da ljudi kad se za nešto iskreno bore uspjeh na kraju mora doći – poručio je Vujović.

Za početak predviđen popis i čišćenje

Кako bi preduzeće počelo sa radom, odnosno prijemom novih radnika, prostorije fabrike moraće da se očiste, a i popiše pokretna i nepokretna imovina.

Vujović navodi da će te poslove obavljati upravo ovih prvih 197 radnika.

– Za prvih mjesec dana, kada počnemo na ugovor o djelu, bićemo angažovani na poslovima popisa imovine i čišćenju kruga fabrike. Tako da ćemo svi imati posla. Кada se raspiše konkurs, isti će biti raspisan po sistematizovanim radnim mjestima i po biznis planu – istakao je Vujović.

Podsjećamo u Željezari je i dalje deponovana ogromna količina otpada, za koji je EPCG najavila da će biti uklonjen po preuzimanju fabrike.

Elektoprivreda (EPCG) je krajem decembra prošle godine postigla sporazum sa Tosjali grupom o kupovini imovine Željezare po cijeni od 20 miliona eura. Imovina je prenijeta na novoformiranu firmu "Željezara EPCG Solar" čiji je jedini vlasnik EPCG.

Toščelik je prije toga gotovo čitavu deceniju upravljao nekadašnjim industrijskim gigantom.

Vrijednost ugovora iznosi 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima kojima je u septembru prošle godine država na aukciji u postupku otuđenja sopstvenih akcija, otkupila 3.340.757 akcija EPCG, odnosno 28,27 odsto od iznosa predviđenog za otuđenje.

Preostala sredstva, odnosno dodatnih pet miliona EPCG bi trebala da uplati u narednih nedjelju dana, čime će i zvanično postati vlasnik imovine ovog preduzeća.

Radnici Željezare protestovali su preko osam mjeseci tražeći od države da se uključi u spor, s obzirom na to da je Toščelik početkom prošle godine najavio gašenje, a onda u avgustu i podijelio otkaze svim zaposlenima u kompaniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:42