Са конференције / - FILIP RASOVIC
22/10/2021 u 21:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бојанић: Црна Гора посвећена јачању транспортних веза у региону

Он је у свом уводном излагању поздравио све присутне изразивши посебно задовољство што овакве и сличне конференције омогућавају размјену искустава земаља Западног Балкана и Централно европских земаља

Црна Гора је изузетно посвећена прецизном и иновативном концепту промовисања кључних активности и јасно дефинисаних циљева у складу са прописима и плановима који су директно усмјерени ка јачању транспортних веза у региону, истакао је министар капиталних инвестиција Младен Бојанић на конференцији  о саобраћају на високом нивоу која се одржала у Будви.

Бојанић је у свом уводном излагању поздравио све присутне изразивши посебно задовољство што овакве и сличне конференције омогућавају размјену искустава земаља Западног Балкана и Централно европских земаља.

 - Саобраћај је једна од најзначајнијих карика економских активности која има мултипликативни ефекат управо на развој саме привреде. Безбједност и ефикасност саобраћаја не препознаје импровизације већ јасно дефинисане циљеве дате кроз акционе планове и стратегије развоја саобраћаја које прате стање у области и даље активности које су од примарног значаја за реализацију истих , а све у циљу осигурања безбједности у саобраћају - казао је Бојанић.

Такође, министар је нагласио да је један од примарних фокуса усмјерен ка процесу олакшавања и смањењу процедура преласка граничних прелаза, са циљем ојачавања регионалних интеграција са транспортном мрежом Европске Уније. Једна од веома важних тема која прожима све области у саобраћају са директним утицајем на заштиту животне средине јесте и декарбонизација саобраћаја у Црној Гори. С тим у вези један од циљева Министарства капиталних инвестиција је и смањење емисија угљен диоксида која је највећа у сектору транспорта.

image

Са конференције

- FILIP RASOVIC

Државни секретар у Министарству вањских послова Љубомир Мишуровић изјавио је да Црна Гора, уз чврсту вјеру у мултилатерализам, током двогодишњег предсједавања Централно-европском иницијативом (ЦЕИ) унапређује регионалну сарадњу и гради повјерење у региону ЦЕИ.

Упркос глобалним кризама, ЦЕИ је под црногорским предсједавањем доказала кључну улогу у подстицању процеса европских интеграција и одрживог развоја свих 17 држава чланица – казао је  амбасадор Мишуровић. Додао је да је Црна Гора препознала пресудан значај транспорта у обезбјеђивању економског опоравка и одрживог развоја нашег региона.

На првом панелу представљен је једногодишњи напредак од усвајања Акционих планова Транспортне заједнице о друмском, жељезничком, транспортном олакшавању и безбједности на путевима. Ову тему започеле су Мона Бјöрклунд, Директорица директората за координацију политика, ДГ МОВЕ и Министар Министарства животне средине просторног планирања и инфраструктуре Косова Либурн Алиу.

Матеј Закоњшек, директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице истакао је да је кроз четири акциона плана договорено са регионалним партнерима план изградње сигурнијих и одрживих путева, модерних и интероперабилних жељезничких система, самим тим смањење времена чекања на границама.

Реформе политике наведене у овим стратешким документима морају ићи заједно с добрим планирањем пројеката. То ће побољшати повезаност у регији и донијети опипљиве користи грађанима.

У министарској дискусији учествовали су министри задужени за транспорт Србије, Босне и Херцеговине, Албаније и Косова, амбасадори Сјеверне Македоније и Словеније, као и представници држава чланица Централно европске иницијативе који су конференцију пратили онлине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 00:22