Министар Младен Бојанић / PRESS MKI O POSLOVANJU DRZAVNIH PREDUZECA-IVAN PETROVIC-IPE
09/11/2021 u 17:26 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бојанић укинуо летове ван радног времена

Министар Младен Бојанић наредио је брисање тачке два наредбе, која је до тада била на снази, а која је гласила: "На аеродром Подгорица ваздухоплов може слетјети и са њега полетјети и изван времена отворености аеродрома, само уз претходну сагласност оператора аеродрома"

У "Службеном листу" објављена је Наредба о измјени наредбе о времену у којем аеродроми морају бити отворени за ваздушни саобраћај, коју је потписао министар капиталних инвестиција Младен Бојанић. Министар је тако наредио брисање тачке два наредбе, која је до тада била на снази, а која је гласила: "На аеродром Подгорица ваздухоплов може слетјети и са њега полетјети и изван времена отворености аеродрома, само уз претходну сагласност оператора аеродрома". У претходној наредби може се видјети и да је радно вријеме Аеродрома Подгорица током ове године било од 6:30 ујутру до најкасније 22 сата увече. Током октобра мјесеца ове године радно вријеме је уписано у периоду од 6:30 ујутру до 18 часова.

Нова наредба, која је објављена у "Службеном листу", коси се са чланом 55 став два Закона о ваздушном саобраћају, који гласи: "Ваздухоплов може слетjети и полетjети и изван времена отворености аеродрома само уз претходну сагласност оператора​​ аеродрома".

image

Aerodrom Podgorica

AERODROM PODGORICA-IVAN PETROVIC-IPE

У истом члану закона је наведено да "Сагласност из става 2 овог члана ниjе потребна за слиjетање и полиjетање ваздухоплова из члана 20 став 5, осим за ваздухоплове из тачке 6, овог закона". Ради се о летовима посебне намјене. Законски је евидентирано и да "вриjеме отворености аеродрома одређуjе министарство, на предлог оператора аеродрома​​ и обjављуjе се на начин уобичаjен у ваздушном саобраћаjу".

"Дан" је крајем прошлог мјесеца најавио да три заинтересована понуђача за концесију над аеродромима Подгорица и Тиват представницима тендерске комисије и Владе треба да представе шта планирају да ураде са аеродромима, уколико добију концесију по актуелном тендеру, који је расписала претходна влада крајем 2019. године. Своје планове за аеродроме требало је да представе Korporasion Amerika airportс, Inčon internacional airports korporаsion и француско-турски конзорцијум који чине Aeroport de Pari (АДП) и ТАВ.

Према информацијама "Дана", једна од опција, којој је Влада најближа јесте да прекине садашњи и распише нови тендер по другачијим условима, које је већ у разговорима презентовала заинтересованим понуђачима. Нови тендер би, према нашим информацијама, био посебан за аеродром Тиват и Аеродром Подгорица. Такође, Влада планира да са једним од ова два укључи и аеродром Беране.

Аеродроми у Црној Гори, у Подгорици и Тивту, једини су у региону, а међу ријеткима у свијету који немају име по некој славној личности из домаће историје, већ носе назив по мјесту на којем се налазе, односно зову се "Голубовци" и "Тиват". Аеродром у Београду се зове "Никола Тесла", у Тирани "Мајка Тереза", Загребу "Фрањо Туђман", Охриду "Свети апостол Павле", Љубљани "Јоже Пучник", док у свијету имамо примјере гдје се аеродром у Њујорку зове "Џон Фицчералд Кенеди", Паризу "Шарл де Гол", Риму "Леонардо да Винчи", Прагу "Вацлав Хавел", Мадриду "Адолфо Суарез", Берлину "Вили Брант", Варшави "Фредерик Шопен"... Из Министарства капиталних инвестиција (МКИ) саопштили су раније да тренутно не размишљају о промјени имена аеродрома у Подгорици и Тивту. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:14