Bolnica Meljine / - KSENIJA MATOVIć
03/02/2023 u 13:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bolnica Meljine će od 1. marta funkcionisati kao dio OB Kotor

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Slađana Ćorić saopštila je da je Opšta bolnica Kotor prihvatila da bolnica Meljine bude njihov organizacioni dio, dok se ne stvore uslovi za odvajanje

Ćorić je to poručila nakon današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva zdravlja, Opšte bolnice Kotor i bolnice Meljine.

-Naš interes bi bio da to bude samostalna bolnica međutim, u ovom trenutku to zbog nedostatka kadra nije moguće. Kotorska bolnica je tako prihvatila da bolnica Meljine budu njihov organizacioni dio dok se ne stvore uslovi i dok ne formiramo dovoljan broj kadra da se oni samostalno infiltrišu kroz sistem javnog zdravstva- kazala je ona. 

Ćorić je kazala da su našli izlazno rješenje kako bi bolnica nastavila da funkcioniše kao i do sada, pružajući usluge iz ginekologije, hirurgije i internog odjeljenja. 

-Kako se budu sticali uslovi tako će se proširivati kapaciteti te bolnice. Bolnica će funkcionisati od 1. marta, kada će ući kao organizacioni dio bolnice Kotor, sa punim kapacitetom- dodala je.

Na pitanje kakav je status medicinskog kadra, Ćorić je odgovorila da će se oni truditi da sav kadar bude primljen. 

-Trenutno je smanjena mogućnost da se zapošljavaju svi. Moramo da vršimo komunikaciju sa Agencijom da sprečavanje korupcije, jer su izbori raspisani, pa će se voditi računa da se postepeno sprovode konkursi. Kapaciteti će se postepeno proširivati- poručila je. 

Direktorica Opšte bolnice "Meljine" Olivera Elez poručila je da se na današnjem sastanku došlo do prihvatljivog modela organizacije "Meljina", koji bi kako navodi, zadovoljio i zaposlene i potrebe građana Herceg Novog. 

Ona je navela da zaposleni u toj bolnici do 1. marta imaju ugovor o stečaju, a nakon toga bi trebalo da pređu u javni zdravstveni sistem. 

-Do 1. marta mi smo i dalje u stečaju, i to vuče sa sobom nedostatak sredstava. Još uvijek nijesmo primili decembarsku platu, očekujemo uplatu iz Fonda možda danas ili sjutra. Februar će takođe biti sporan zbog finansijskih sredstava- kazala je ona. 

Na pitanje kakva su očekivanja radnika nakon današnjeg sastanka, Elez je poručila da ovo nije "neko definitivno i zapisano slovo za sva vremena", te da će u toku mjeseca nastaviti sa daljim dogovorima i korekcijama. 

Prema riječima doktorke Elez, dogovoreno je i da će u narednom periodu biti raspisani konkursi, u zavisnosti od potrebe za popunjavanjem radnih mjesta.

-U ovom trenutku ne može biti mjesta za sve koji su trenutno angažovani"- zaključila je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 17:45