/ IVAN PETROVIC-IPE
25/03/2022 u 11:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бојанићев ресор објашњава: Влада не може да утиче на увозну цијену горива

Цијене нафтних деривата у Црној Гори су изузетно осјетљиве на све промјене цијена на свјетском тржишту, кажуз у МКИ

Министарство капиталних инвестиција објаснило је на који начин се формирају малопродајне цијене нафтних деривата у Црној Гори.

Kако су навели у Твитер објави, малопродајне цијене се формирају сабирањем цијена три групе фактора: увозне цијене; такси, пореза и накнада, губитака, трошкова и бруто маржи.

На увозну цијену, истичу у ресору Младена Бојанића, Влада Црне Горе не може да утиче и она се формира искључиво на основу вриједности нафтних деривата на европској берзи.

“Приликом последњег обрачуна, та цијена се кретала од 0,77 еура за БМБ 95 до 0,87 еура за еуродизел”, истичу у МKИ.

У другу групу фактора спадају таксе, порези и накнаде и у тој групи фактора држава има највећи простор за интервенцију.

Тренутно акцизе на безоловни бензин износе скоро 0,55 еура, а на еуродизел 0,44 еура. Kада се на то дода ПДВ (0,3 еура), држава приходује између 0,74 и 0,86 еура.

Трећа група фактора, губици, трошкови и бруто марже не утичу значајније на цијене горива (око 0,12 еура). Овој групи фактора припада и маржа дистрибутера горива.

- Да резимирамо, цијене нафтних деривата у Црној Гори су изузетно осјетљиве на све промјене цијена на свјетском тржишту, и једини начин да се на њих утиче је одрицање од дијела прихода која држава по овом основу остварује. На жалост, то би истовремено значило и мање средстава за државни буџет, односно мање средстава за финансирање буџетских корисника, здравственог и образовног система, пензионера, корисника социјалне помоћи итд. У сваком случају избор није ни мало лак- наводе у овом ресору.

Подјсећамо, државни секретар у Министарству капиталних инвестиција Марко Перуновић казао је да од уторка можемо очекивати благо појефтињење горива.

Једини и прави начин да се дође до снижавања цијена горива јесте смањење акциза, односно усвајање измјена Закона о акцизама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 17:58