Bošnjačka stranka / - BS
25/12/2022 u 19:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjačka stranka tražiće dodatna sredstva za rekonstrukciju puteva u četiri opštine

Poslanik Amer Smailović amandmanom na predloži budžet zatražio je izdvajanje iz budžeta u iznosu od 10 miliona eura za rekonstrukciju saobraćajnice Bioča - Petnjica

Poslanici Bošnjačke stranke, amandmanima na Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu tražiće izdvajanje dodatnih sredstava za rekonstrukciju putnih pravaca i poboljšanje infrastrukture u Bijelom Polju, Petnjici, Plavu i Baru.

Poslanik Amer Smailović amandmanom na predloži budžet zatražio je izdvajanje iz budžeta u iznosu od 10 miliona eura za rekonstrukciju saobraćajnice Bioča - Petnjica. On je u obrazloženju kazao da je riječ o putnom pravcu koji je bitan za razvoj sjevernog regiona naše države, a ujedno i projekat koji se odnosi na razvoj regionalne putne infrastrukture.

- Naime, građani Petnjice kao jedne od najmlađih opština, a nažalost i jedne od najsiromašnijih opština zaslužuju da Vlada ubrzano krene u unapređenje uslova života građana ove opštine. Ovim amandmanom se pokazuje briga države za građane ovog kraja koji čekaju na izgradnju ovog putnog pravca koji je ključan za dalji razvoj ove opštine. Izgradnja ovog putnog pravca imala bi višestruke efekte – ovo bi bila faza koja bi povezala Petnjicu sa ostalim opštinama, ali bi isto tako ostale opštine kao i Petnjicu povezala sa Srbijom i omogućila uslove da se što prije izgradi magistralni put Petnjica-Tutin, kazao je Smailović.

Poslanik Smailović je amandmanom zatražio i dodatna sredstva za izgradnju puta Srđevac-Lozna. Predviđena sredstva za ovaj putni pravac su 100 hiljada eura, a amandmanom Smailovića sredstva bi se povećala na milion eura.

- Rekonstrukcija putnog pravca Srđevac – Sušica je od izuzetne važnosti za veliki broj sela koja gravitiraju na području Bihora u opštini Bijelo Polje. Ukupna dužina puta je 8,6 km, a ugovoreni su radovi za I fazu u iznosu od 2,461,983 €. U međuvremenu je izvršena eksproprijacija zemljišta za I fazu (Srđevac – Lozna). Ovaj put je dio strateškog plana opštine Bijelo Polje. Predviđenim Kapitalnim budžetom za ovaj projekat nisu izdvojena sredstva koja bi omogućila realizacija ovog projekta. Stanovništvu ovog područja je neophodno obezbijediti bolje uslove za život. Na području Bihora se nalazi veliki broj sela koja su idealna za bavljenje stočarstvom, međutim loša putna infrastruktura koči razvoj ovoga kraja i jedan je od uzroka iseljavanja stanivništva iz ovog kraja. Jedan od glavnih loklanih puteva koji povezuje većinu bihorskih sela je u lošem stanju i zahtijeva rekonstrukciju, navodi se u obrazloženju poslanika Smailovića.

Poslanici Bošnjačke stranke amandmanom su zatražili dodatna sredstva za asfaltiranje i rekonstrukciju lokalnih puteva u opštini Plav.

- Rekonstrukcija putnih pravaca Glavice – Beškovića mahala – Rudo polje, Korita – Komarača, Kasarna – Skić, Džamija Šabovića – Bogajice, Završ – Jasenica i Novšice – Velika bi obuhvatala sanaciju najkritičnijih tačaka i presvlačenje asfaltom. Sanacijom navedenih putnih pravaca omogućilo bi se lokalnom stanovništvu kvalitetnije i bezbjednije kretanje, navodi se u obrazloženju.

Takođe, amandmanom poslanika BS zatraženo je izdvajanje od 200.000 eura za izgradnja fiskulturne sale za Osnovnu školu „Mrkojevići“ u Pečuricama, opština Bar.

- Projekat je od velikog značaja za djecu u Mrkojevićima, ali i za cijelu lokalnu zajednicu.  Osnovna škola u Mrkojevićima je jedina na području barske opštine koja nema salu za fizičko vaspitanje. Više stotina učenika nastavu fizičkog izvodi na otvorenom prostoru, pa bi realizacijom ovog projekta konačno dobili mogućnost za adekvatno izvođenje nastave fizičkog vaspitanja. Takođe, u ovoj mjesnoj zajednici djeluju i sportski klubovi, koji će izgradnjom školske hale dobiti adekvatne uslove za svoje aktivnosti. Opredijeljena sredstva bila bi učešće Vlade Crne Gore u ovom projektu, čime bi se konačno krenulo u realizaciju, po modelu sufinansiranja, kako je i predviđeno Memorandumom koji je resorno Ministarstvo prosvjete potpisalo još 2019. godine, sa Opštinom Bar i Udruženjem iseljenika “Rumija” iz Čikaga, navodi se u amandmanu poslanika BS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:44