фото: Бошњачко вијеће / - фото: Бошњачко вијеће
19/12/2021 u 14:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бошњачко вијеће: Влада штеди на мањинама

Бошњачко вијеће упозорава да је ово још један примјер дискриминаторске политике и позива министра Милојка Спајића и све посланике да преиспитају опредијељени износ

Предлогом Буџета за наредну годину актуелна Влада додатно маргинализује културолошке потребе мањинских народа и националних заједница, саопштено је из Бошњачког вијећа.

 - Предлагачи се хвале да су за око 30 процената увећали давања за све буџетске јединице. Међутим, судећи према информацијама које су се чуле на сједници скупштинског Одбоора за људска права и слободе према Фонду за заштиту и остваривање мањинских права нијесу испоштовали ни императивну законску одредбу да буџетско издвајање за ову буџетску јединицу износи најмање 0,15 процената од текућег Буџета - тврде они.

Поред тога што је, како наводе, Центру за очување и развој културе мањина Црне Горе за текућу годину био опредијељен понижавајуће мали износ средства за програме у износу од 26.500 еура, буџетска средства за реализацију програмских активности у 2022. години, истина унеколико су увећана, ни издалека не омогућавају потребну посвећеност очувању и унапређењу културе мањинских народа.

 - Националним савјетима, као и прошле године, судећи према актуелном предлогу Буџета, биће усмјерен износ довољан само за одржавање подстанарских канцеларија - додају.

Бошњачко вијеће упозорава да је ово још један примјер дискриминаторске политике и позива министра Милојка Спајића и све посланике да преиспитају опредијељени износ средстава намијењен очувању и унапређењу права мањиских народа. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:31