Владимир Божовић / - Владимир Божовић
01/12/2021 u 11:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Божовић: Инвеститор ће земљиште за хотел у Бару платити 3,5 умјесто 13,5 милиона еура

- А шта нијесте чули на прес конференцији?", нагласио је он

На јучерашњој прес конференцији потпредсједника Владе Дритана Абазовића и министара Јакова Милатовића и Милојка Спајића могли сте чути да ће Бар до 2025. године добити хотел са пет звјездица реномираног свјетског бренда "Радисон" који ће у његову изградњу уложити преко 57 милиона еура, саопштио је  Владимир Божовић, предсједник ОО СДП Бар и члан Предсједништва СДП.

Такође, како је додао, могло су чути да оно што разликује ову градњу од свих претходних је што се Држава Црна Гора обезбиједила банкарском гаранцијом од 7,5 милиона еура да ће хотел и заиста бити изграђен.

 - А што нијесте чули на прес конференцији? - упитао је он.

 - Нијесте могли чути да се урбанистичка парцела на којој ће хотел бити изграђен налази у непосредној близини Спортске дворане Тополица, да захвата земљиште површине око 27.000м² и да ће оно бити предато инвеститору по цијени од 132 еура за 1м², иако оно на том локалитету брат брату вриједи најмање 500 еура по 1м². Општина Бар је прије неколико мјесеци земљиште код пружног прелаза у Бјелишима продала по цијени од готово 500 еура по 1м² - додао је Божовић.

Дакле, како је објаснио,  инвеститор ће земљиште платити 3,5 милиона еура, умјесто 13,5 милиона еура.

 - Нијесте могли чути ни да ће инвеститор бити ослобођен плаћања накнаде за уређење грађевинског земљишта које у тој зони износи 126 еура по 1м² изграђене бруто грађевинске површине објекта. С обзиром да ће хотел имати најмање 66.000 м² бруто грађевинске површине, то инвеститор по овом основу неће платити Општини Бар око 8,5 милиона еура - додао је.

Напоменуо је он и да грађани нису могли чути да ће у оквиру хотела бити изграђене 322 апартманске јединице за тржиште, чија ће продајна цијена бити око 450.000 еура по јединици или укупно око 145 милиона еура.

 - Дакле, нијесте могли чути да ће Држава Црна Гора по основу продаје земљишта бити ускраћена за око 10 милиона еура, да ће Општине Бар по основу накнаде за уређивање грађевинског земљишта бити ускраћена за око 8,5 милиона еура и да ће по основу продаје 322 апартманске јединице инвеститор добити око 145 милиона еура, односно да ће његова добит по основу изградње хотела износити око 105 милиона еура, пошто ће у његову изградњу, што се једино могло чути, уложити око 57 милиона еура . упозорио је он.

Како наводи, инвеститор је прихватио услове Владиних експерата да банкарском гаранцијом од 7,5 милиона еура гарантује да ће изградити хотел чијом ће изградњом остварити добит од око 105 милиона еура.

 - Услов који заиста завређује сваку хвалу, уз то је још и експертски и надасве домаћински. Једина мана му је што се простор не може производити и што је простора за овакву распродају у Црној Гори остало веома мало - закључио је Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:10