Весна Братић / - Архива Дана
03/06/2021 u 13:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братић, због буџета, не може да смијени директоре школа?

- Не могу бити расписани конкурси за попуњавање нових радних мјеста која су предвиђена Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста - кажу у Министарству науке, просвјете, културе и спорта

Министарство просвјете, науке, културе и спорта, на чијем је челу Весна Братић, саопштило је да ће посљедице по рад овог министарства, уколико буџет не буде усвојен у Скупштини Црне Горе бити вишеструке, а између осталог не може бити донијет ни кадроваски план.

- Из тога произилази да се не могу расписивати конкурси за попуњавање нових радних мјеста која су предвиђена Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста. Покретање поступка јавне набавке није могуће уколико предметна набавка није предвиђена планом јавних набавки, а услов за израду Плана је да су за предметну набавку обезбијеђена средства у буџету (члан 83), а за несметан рад Министарства просвјете, науке, културе и спорта такође се доводи у питање функционисање и набавка одређених роба и услуга (канцеларијски материјал, гориво, комуникационе услуге, обезбјеђење објеката - истичу у овом министарству,

Из ресора Весне Братић истичу да посебно проблематичне могу бити набавке за потребе школских установа енергената (лож уље, течни нафтни гас), које се спроводе преко Управе за имовину, као и набавке угља и пелета које спроводи Министарство.

- Затим, осигурање преко 13.000 запослених у просвјети. Већ два мјесеца је истекла полиса осигурања, а за исто смо обавезни како по Закону о раду тако и по основу Гранског колективног уговора за област просвјете. Незакључивање полисе може довести до непредвиђених трошкова Министарства у износу од више стотина хиљада еура. Неусвајањем буџета успорили би се, или зауставили, радови на изградњи предшколских установа у Блоку 6, Главни град Подгорица, насељу Гуке у Пљевљима и предшколске установе на Савини Општина Херцег Нови, као и нове ОШ „Душан Кораћ“ у Бијелом Пољу и спортске сале ССШ у Рожајама. Такође, не би могао бити започет ни један нови објекат предвиђен предлогом Капиталног буџета. У случају неусвајања буџета, у области Културе не могу бити реализовани конкурси за: суфинансирање пројеката и програма од значаја за остваривање јавног интереса у области културно-умјетничког стварлаштва (Ликовна умјетност, музичка и музичко-сценска дјелатност, књижевност, књижевно превођење, часописи за културу и умјетност, позоришна продукција, културно-умјетничке манифестације и фестивали, заједничко црногорско учешће на међународним манифестацијама и фестивалима); Реализацију програма „Развој културе на сјеверу у 2021. години“, Суфинансирање кроз годишњи пројектни конкурс за 2021. годину за сектор креативних индустрија, и финансирање и суфинансирање кроз Програм заштите и очувања културних добара - кажу у Министарству.

Без финансирања већ преузетих обавеза

- Неусвајање Закона о буџету за 2021. годину онемогућило би финансирање већ преузетих обавеза из области научно-истраживачке дјелатности, које доспијевају на наплату у текућој години. Мјесечна средства која су обезбијеђена на основу рјешења о привременом финансирању не омогућавају измирење поменутих обавеза. Ово се првенствено односи на финансирање истраживачко-иновативних пројеката и програма који су отпочели са реализацијом у јануару 2020. године (Центар изврсности за биомедицинска истраживања – CEBIMER и Центра изврсности из области квалитета и безбједности хране – FOODHUB), као и на финансирање националних научно-истраживачких пројеката и стипендија за докторска истраживања. Кључне активности у дијелу финансирања пројеката билатералне сарадње превазилазе се продужењем важећих пројеката до краја текуће године (на шта утиче и ситуација са вирусом COVID-19) - кажу у Министарству науке, просвјете, културе и спорта.

Јавним установама у области културе велики проблем представља немогућност планирања и спровођења поступака јавних набавки (набавка енергената за гријање, набавка лож уља и горива), промјене динамике отпуштања средстава, преусмјеравања средстава, јер привременим финансирањем нијесу у могућности да се измире обавезе по основу трошкова електричне енергије, комуникационе услуге и сл. и постоји константно кашњење приликом измиривања обавеза.

Што се тиче програмског дијела јавних установа културе није могуће дугорочно планирати, посебно имајући у виду дјелатност установа, односно умјетничку реализацију програма, а посебно рад на новим продукцијама за које је неопходно унапријед ангажовати већи број аутора, умјетника, сарадника ван установе.

- Што се тиче капиталних пројеката за Културу постоји уговорена обавеза по основу изведених радова на реконструкцији зграде Старог затвора у Котору. Окончана ситуација износи 710.000,00€ и доспјела је на плаћање. У случају неизвршавања поменутих обавеза може доћи до још већих оптерећења на буџет Црне Горе у смислу коришћења правних средстава за намиривање потраживања - истиче се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:52