бивши радници Вектра Боке у протесту / -к.м,
30/09/2021 u 08:59 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брковићеви кредити могу да поједу имовину

Постоји индиција да су четири милиона еура кредита која су формално подигнута на име "Вектра Боке" одмах пребачена за Подгорицу, што треба провјерити, а 24 милиона које је "Вектра Монтенегро" "потрошила" или некоме прослиједила треба да буду следећи терет на имовину Боке – рекао је адвокат Јован Пејовић

У Привредном суду у Подгорици за 11. новембар ове године заказано је рочиште на којем ће се одлучити да ли ће у предузеће "Вектра Бока" бити уведен класични стечај кроз банкрот или не. Претходни стечајни поступак уведен је у јуну на захтјев Управе прихода и царина која је као повјерилац поднијела предлог на основу члана 177 Закона о стечају, који омогућава повјериоцима да затраже увођење класичног стечаја кроз банкрот, ако стечајни дужник не поступа по плану или поступа супротно плану реорганизације, који има јачину судске одлуке. Садашњи и бивши радници "Вектра Боке" имаће корист од увођења класичног стечаја у ову компанију, јер онда сва њихова потраживања иду у први исплатни ред и имају приоритет у наплати. Према процјенама њиховог правног заступника, адвоката Јована Пејовића, радници ће успјети да наплате потраживања.

image

Јован Пејовић

-к.м.

– Ипак, стечајем ће бити на штети граду. Активирају се кредити које је власник Драган Брковић дизао преко "Вектре Монтенегро" која је у стечају, појаснио је Пејовић. Премда, по закону, већински власник личним кредитима не смије да оптерећује имовину акционарског друштва, адвокат Пејовић каже да је најновији податак да је имовина некадашње ХТП Бока додатно оптерећена кредитом код ЦКБ од 4 милиона еура.
– Постоји индиција да су четири милиона еура кредита која су формално подигнута на име Вектра Боке одмах пребачена за Подгорицу, што треба провјерити, а 24 милиона које је Вектра Монтенегро "потрошила" или некоме прослиједила, треба да буду следећи терет на имовину Боке. Нажалост, остаје питање када се врате дугови Вектре Монтенегро, да ли ће ишта остати у Херцег Новом од имовине бивше ХТП Бока, рекао је Пејовић.
Вријеме је, како каже, да се овоме стане на крај и све испита.
– И даље компанија не ради преко рачуна, према ономе што знам, а још 20 радника је остављено на улици, указао је Пејовић. Иначе, "Вектра Бока" се у стечају кроз реорганизацију налази од 2015. године, а овај план почео је да се примјењује у фебруару 2017.
И поред продаје имовине у вриједности од око десет милиона еура, "Вектра Бока" није исплатила у предвиђеном времену обавезе према радницима у вриједности од око 250.000 еура, као и обавезе за порезе и доприносе у износу нешто већем од милион еура.
Дио новца од продаје имовине "Вектра Бока" позајмила је другим фирмама у власништву Драгана Брковића или чланова његове породице. Драган Брковић и његови синови, те извршни директор Милић Поповић, налазе се у притвору од краја августа.
Пејовић каже да је питање да ли ће и сада тужилаштво, а требало би, испитивати пет милиона еура наводне позајмице до 50 милиона, колико су сами признали да је штета на имовини "Вектра Боке", односно ХТП Бока.
– Да се питам, њима би се требало да се призна статус заштићених свједока и добро испита гдје су паре ишле, а онда видјети ко је власник Боке, категоричан је Пејовић.
Нагласио је да су завршене све парнице у корист радника, у последње вријеме наплаћена су потраживања за 77 радника која раније нису била призната, а очекује се наплата за још 37.
Иначе, бивши радници "Вектра Боке" протестују испред хотела "Плажа" од 5. августа захтијевајући да им се исплате потраживања из радног односа.
Они тврде да радницима који су били ангажовани у том предузећу од увођења стечаја од 1. септембра нису продужени уговори о раду, а послодавац им је исплатио само зараде за мај, јун, јул и август ове године, док им је остао дужан за плате од новембра 2019. до маја 2021. године. К.Матовић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:17