Брковић
01/02/2023 u 17:00 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brković priznaje dug, ali ne i 350.000 eura kamate

Ukupan dug koji potražuje Uprava prihoda i carina iznosi blizu 800 hiljada eura. Vektra ne spori dug od 435 hiljada, ali spori preko 350 hiljada kamate. Obije strane su saglasne da dopunsko vještačenje odradi vještak ekonomske struke Stevan Gajević, koji je uradio i prvobitni nalaz

Vektra Montenegro u stečaju duguje Upravi prihoda i carina iznos od 788.748 eura, od čega i dalje osporava iznos od oko 353.949 eura duga na osnovu kamata za neblagovremeno plaćeni carinski dug, dok u isto vrijeme u cjelosti priznaje preostalih 434.799 eura duga po osnovu ostalih potraživanja. Naime, sudija Radmila Perović je zbog gore navedenog naložila dopunsko vještačenje.

Zakonski zastupnik kompanije, čiji je vlasnik Dragan Brković, a koja se od 15. januara 2021. godine nalazi u stečaju, na jučerašnjem ročištu pred Privrednim sudom osporio je metodologiju naplate kamata, i naveo da je u mišljenju Privrednog suda iz 2015. godine navedeno da se početnim datumom dospjelosti prve rate smatra 29. jul 2015. godine i da se obračunava u devet šestomjesečnih rata, odnosno na svakih pola godine, te da je to u skladu sa planom reorganizacije kompanije, koji se smatra novim ugovorom za izmirenje potraživanja, pa u novom stečajnom postupku, koji je otvoren zbog nepostupanja Vektre Montenegro po planu, povjerioci imaju pravo da prijave samo potraživanja u skladu sa tim planom. Prema tom planu predviđeno je da se prve dvije rate obračunavaju na početni datum, a svaka sledeća na šest mjeseci.

On je istakao i da se one mogu obračunavati po jednakim stopama za sve povjerenike, naročito imajući u vidu da je država, odnosno Uprava prihoda i carina kao povjerenik svrstana tek u treći naplatni red.

Zbog toga je tužilac tražio dopunsko mišljenje o načinu obračuna, odnosno metodologiji obračuna kamata.

Obije strane saglasne su da dopunsko vještačenje odradi vještak ekonomske struke Stevan Gajević koji je uradio i prvobitni nalaz, ističući da nemaju primjedbe na njegov rad. Međutim, Gajević od ranije traži izuzeće iz ovog slučaja zbog navodnog sukoba nadležnosti, jer je polovinom prošle godine imenovan na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. On je na jučerašnjem ročištu putem mejla dostavio odluku o imenovanju, ali je sud nakon uvida odbacio njegov zahtjev za izuzeće i naložio mu da dopunsko mišljenje dostavi u roku od 15 dana.

Polovinom januara 2021. godine u kompaniji Vektra Montenegro je otvoren stečaj, iako je njen izvršni direktor Brković, pokušao to da izbjegne zahtjevom za izuzeće sudije Zorana Ašanina i tadašnjeg predsjednika suda Blaža Jovanića. Zahtjevi za izuzeće sudija, vještaka i tadašnjeg predsjednika suda podnoseni su u više navrata, ali su uvijek bili odbacivani.

Postupak za ispitivanje razloga za uvođenje stečaja tražila je švajcarska NLB Interfinans zbog duga od 60 miliona eura, i trajao je skoro dvije godine.

Naredno ročište zakazano je za 22. mart u devet časova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:53