Састанак црногорских и румунских привредника / - Привредна комора
25/09/2021 u 09:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Броjна подручjа за снажну сарадњу црногорских и румунских привредника

Туризам jе jедна од кључних грана за црногорску привреду и позивамо румунске туристе да уживаjу у љепотама нашег приморjа, планина, националних паркова – рекао jе Радовановић

Црна Гора и Румуниjа могу интензивирати економску сарадњу нарочито у секторима грађевине, туризма и информационо-комуникационих технологиjа, оциjењено jе током састанка потпредсjедника Привредне коморе Црне Горе Павла Д. Радовановића са предсjедником Румунско-албанске Трговинске коморе Циприаном Дедиуом и представницима њихових компаниjа-чланица. У раду састанка учествовао jе амбасадор Румуниjе Њ.Е. Матеи Виорел Арделеану., саопштено је из Привредне коморе ЦГ.

Потпредсjедник Радовановић истакао jе веома квалитетну сарадњу Привредне коморе са Амбасадом Румуниjе коjа jе резултирала броjним састанцима са привредницима те државе у претходном периоду. Нагласио jе да Привредна комора представља праву адресу за повезивање иностраних компаниjа са потенциjалним партнерима из Црне Горе.

- Много jе подручjа у коjим можемо унаприjедити сарадњу са румунским привредницима. Наше IT компаниjе су веома квалитетне и реализуjу проjекте не само у Црноj Гори, већ и шире. Туризам jе jедна од кључних грана за црногорску привреду и позивамо румунске туристе да уживаjу у љепотама нашег приморjа, планина, националних паркова – рекао jе Радовановић, додаjући да су пред Црном Гором значаjни проjекти, па jе позвао румунске привреднике да се информишу о могућностима учешћа у њиховоj реализациjи.

Предсjедник Румунско-албанске Трговинске коморе Циприан Дедиу казао jе да у Подгорици предводи делегациjу ИЦТ, грађевинских и компаниjа коjе се баве реализациjом проjеката у области заштите животне средине, те да такође жели да представи дигиталну платформу коjа омогућава рад привредних комора у виртуалном окружењу. У делегациjи су, према његовим риjечима, такође били и привредници заинтересовани да учествуjу у изградњи жељезничке трасе између лука Бар и Констанце, што би значаjно доприниjело унаприjеђењу контеjнерског транспорта.

Током скупа, Рамона-Габриела Буду из компаниjе МДА Енгинееринг (грађевина, хидроградња) представила jе иновативне производе за хидро и термоизолациjу, те заштиту од пожара.

Emanuel-Ștefan Marinescu, проректор Данубиус универзитета Галате, указао jе на значаj успостављања сарадње са црногорским универзитетским центрима коjа би резултирала размjеном студената у оквиру Ерасмус проjекта, стицањем нових знања као добре основе за додатно jачање привредних партнерстава, као и развоjу тзв. паметних градова. Потпредсjедник Радовановић jе апострофирао улогу Привредне коморе у реализациjи броjних међународних проjеката укључуjући Ерасмус, као и то да jе ова пословна асоциjациjа врло активна у промоциjи и реализациjи програма дуалног и образовања кадрова за дефицитарна занимања.

Учеснике су поздравили и представници Амбасаде Румуниjе у Тирани.

У раду састанка учествовали су секретар Одбора удружења грађевинарства и индустриjе грађевинских материjала Балша Ракчевић и самостална савjетница у Сектору за међународне односе Jелена Аџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:41