nk broker, zakljucane prostorije / -BILJA BRASNJO
12/01/2022 u 16:11 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брокер продао туђе акције па побјегао из Црне Горе?

Вујичић је 15. децембра остао без скоро 46.000 акција ЦГЕС-а. Његове дионице неовлашћено је и без његовог знања на Монтенегроберзи тог дана у року од четири минута продао, тврди Вујичић, власник НК брокера Милан Ждраљевић, који је 17. децембра након завршене трансакције са породицом напустио Црну Гору

Власник брокерске фирме НК брокер из Никшића Милан Ждраљевић продао је туђе акције без знања власника и на тај начин себи прибавио корист од неколико стотина хиљада еура, а за исти износ оштетио клијенте. Након што је продао акције без знања клијената, са породицом је напустио Црну Гору. То је за "Дан" испричао Никшићанин Зарија Вујичић, један од оштећених клијената ове брокерске куће која је крајем децембра суспендована са Монтенегроберзе, након дописа Комисије за тржиште капитала.

Вујичић је 15. децембра остао без скоро 46.000 акција Црногорског електропреносног система (ЦГЕС) чији је четврти по реду акционар. Његове дионице неовлашћено је и без његовог знања на Монтенегроберзи тог дана у року од четири минута продао, тврди Вујичић, Милан Ждраљевић, који је 17. децембра након завршене трансакције са породицом напустио Црну Гору. Да је покраден Вујичић је сазнао 24. децембра провјером у регистру када је случај пријавио полицији, али ни она а ни никшићко Основно државно тужилаштво (ОДТ) још нису поступили по пријави која је у конкретном случају "тешка" више од 40.000 еура. Вујичић се прије два дана дописом обратио потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу тражећи да се, како је и изјавио, држава напокон одлучно ухвати укоштац са криминалом, који, када је његов случај у питању, и сама потпомаже.

– Милан Ждраљевић из НК брокер АД, који има лиценцу државе Црне Горе да обавља тај посао, украо је мојих акција у вриједности око 40.000 еура и продао их на Монтенегроберзи. Да би украо толики новац по други пут му је морала помоћи држава Црна Гора и потврдити крађу преносом моје имовине на купца. Пошто је очигледно ово случај који ће завршити на суду држава Црна Гора ће морати иза тешког криминала још једном да стане и овјери ову крађу незамисливу и у региону, а камоли на Западу. Европу сад тешко ћемо достићи ако се овакве крађе приватне својине дешавају уз помоћ државе Црне Горе, које су у иоле нормалном свијету тешко замисливе, а камоли оствариве – навео је Вујичић у допису Абазовићу.

Просторије закључане, лиценца суспендована

Из никшићког ОДТ-а нису одговорли на питања "Дана" о активностима које су предузели поводом наведеног случаја. Са надлежним у НК брокеру није било могуће ступити у контакт, а њихове просторије, које се налазе у објекту никшићког Сити центра, од прије празника су закључане и на њима је истакнуто обавјештење Комисије за тржиште капитала у којем наводе да су њихови конролори 28. децембра 2021. године у више наврата безуспјешно покушавали да изврше контролу поменуте фирме. НК брокеру је наложено, наведено је у истакнутом обавјештењу које је потписао предсједник Комисије Зоран Ђикановић, да 29. децембра омогући контролорима приступ, у супротном ће сносити кривичну одговорност сходно члану 282 Кривичног законика Црне Горе којим је прописано "кривично дјело онемогућавање вршења контроле, за које је предвиђена казна затвора до једне године". Монтенегроберза је привремено суспендовала чланство НК брокеру и то укидањем приступа свим услугама берзе. Таква одлука донесена је на основу дописа Комисије за тржиште капитала од 24. децембра 2021. године.

– НК брокеру је на тај начин онемогућена реализација налога, које је овлашћени учесник унио у систем берзе прије почетка спровођења мјера суспензије – наведено је у саопштењу.

НК брокеру Монтенегроберза је и 2013. године била суспендовала дозволу за рад, по рјешењу тадашње Комисије за хартије од вриједности.

У изјави за "Дан" Вујичић истиче да за Ждраљевићем није издата потјерница, а упитно је када је и да ли је полиција долазила у посторије НК брокера ради провјере и евентуалне заплене документације. Поменута брокерска фирма, тврди он, годинама уназад ради сличне незаконске радње за шта кривицу треба да сносе Комисија за хартије од вриједности и Централно клириншко депозитарно друштво, који је требало да је контролишу. Преко НК брокера, рекао је Вујичић, прије више година куповао је акције па и ЦГЕС-а, и претпоставља да је Ждраљевић имао његов пин-код.

"Према информацијама којима располажем, нисам једини који је покраден, има их још барем осам из Никшића, једно лице из Шавника и двоје из Подгорице. Спекулише се цифром од око пола милиона еура, казао је Вујичић

– Према информацијама којима располажем, нисам једини који је покраден, има их још барем осам из Никшића, једно лице из Шавника и двоје из Подгорице. Спекулише се цифром од око пола милиона еура, али ће се вјероватно све сазнати прецизније када се провјере подаци, а многи вјероватно још и не знају да су покрадени – истакао је Вујичић.

Како никшићка полиција којој је, како тврди, прије њега већ против НК брокера стигла једна слична пријава, још није предузела адекватне активности, од Абазовића очекује да ће бити "доследан својим принципима", да ће испратити цијели случај и да неће бити "избјегнути" они који је требало да контролишу рад никшићке брокерске куће.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 07:37